Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Следваща страна

 

Азербайджан

Площ 86 600 км2. Население: 7 886 550. Столица: Баку с население 1 900 000. Официален език: азербайджански Грамотност: 98%. Общ брой езици: 16. Народностни групи 32: А - 21 Б - 4 В - 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 80%, атеисти 17%, християни 2,67%. Мисионери в Азербайджан около 20 (1 на: 394 000 население).

Молитвени нужди:

1. Надигащият се национализъм, свързан с ислямисткото съживление прави много азербайджанци по-малко приемащи Евангелието. Въпреки че в последните години младежите в градовете показват интерес към Него. Молете се омразата и ядът срещу християнството да бъде вързано в името на Исус и много азербайджанци да намерят мир чрез вяра в Него.

2. Християнското население е почти изцяло руско и арменско; много от тях са принудени да напускат страната. Масовите убийства на арменци в Баку през 1989 г. провокира Армения да обяви Нагорно-Карабах за независима от Азербайджан територия, което кулминира през 1990 г. във война. Молете се за мир между двете общности.

3. Азербайджанските християни в страната са само около 50. Вероятно в света - около 200. Няма азербайджански църкви. Молете се за формирането на такива църкви и за малкото вярващи да стоят твърди за Господ.

4. Християните чужденци от бившите Съветски републики, могат да намерят работа в Азербайджан и така да свидетелстват. Молете са да бъдат призвани такива работници, да влязат в страната и да извършат плодоносна работа.

5. Всред недостигнатите етнически малцинства, само народът Уди (6000 души) от многобройните народи Лезгин са християни. Всички останали групи са мюсюлмани и без никакво Писание на техните езици. Народите Талиш, кюрдите, Тат, Авар, Цакур и татарите са абсолютно недостигнати. Има най-малко 8 езика без дори малка част от Божието Слово. Евреите, говорещи кюрдски и тат също са недостигнати с Евангелието.

6. Християнски помощни служения:
* Християнската литература свободно се печата в страната, но ограничените средства и липсата на мрежа от християнски книжарници са причина за слабото разпространение. Всякаква християнска литература и Библии са добре дошли.
* Радиото е медията, която лесно достига Азербайджан. Само 2 часа и 25 минути на седмица се излъчват от Малта и Ливан. Молете се за азербайджанските проповедници и за увеличаването на техния брой, а така също и за тяхната плодовитост, така че часовете на излъчвания да се увеличат и да се придобие вечен плод.
* Музикалните и видеокасетите в Азербайджан са спешна нужда, която все още не е посрещната.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.