Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Малайзия

Площ 330 434 км2. Население: 23 000 000. Столица: Куала Лумпур с население 2 150 000. Официален език: малайски. Грамотност: 84%. Народностни групи: 173 А - 103 Б - 51 В - 19 (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 58%, будисти: 21,59%, християни: 9,21%. Мисионери в Малайзия - 285.

Молитвени нужди:

1. Мюсюлманите са политически и социално разделени поради отявленото ислямистко малцинство, което иска радикални ислямистки реформи и въвеждането на шариата (ислямски закони, основани на Корана). Мюсюлманите са почти изцяло съставени от малайци, които са отхвърлили привилегията да приемат Евангелието. Молете се за:
* Малайците, които сега са социално и чрез закони изолирани от Истината. Нелегално е да свидетелстваш на мюсюлманин.
* Приемане на отправеното предложение за нов закон, позволяващ на мюсюлманите да приемат други религии.

2. Ислямизирането на Малайзия е довело до надигането на другите религии, които представляват почти половината население и всеки опит насилствено да се налага Исляма може да навреди на религиозната свобода. Молете се християните да действат конструктивно и тяхната вяра да бъде укрепена във време като това. Молете се също за:
* Конституционното право, даващо религиозна свобода и за християните, които живеят в Малайзия да не се страхуват от заплахи, но по-скоро да бъдат смели и да устояват конституционните си права и тяхното небесно право да прогласяват Евангелието.
* Единството между християните сред ислямската инвазия. Вярващите от различни деноминации – традиционните Евангелски църкви, петдесятните и харизматичните църкви, и католиците успяват да се обединят и да имат свои представители пред правителството, за достигане на собствената си страна и за организиране на международни конференции.
* Смелост в християнските лидери, които с голям риск се подготвят да конфронтират правителството по въпроси, засягащи справедливостта в отношенията на мюсюлманите към християните.

3. Църквата продължава да расте, но среща истински предизвикателства:
* Липса на християнски работници. Много по-малки църкви нямат обучен водач.
* Маргинализацията на Църквата създава безпокойство, комплекс за малоценност и желание за бягство от свидетелството, което християните трябва да бъдат. Много християни емигрират.
* Нужда от преосмисляне на отношението и служенето на нехристиянските ближни.

4. Откакто малайският език е станал официален християните срещат сериозни проблеми. Молете се за разрешаването на:
* Нуждата от християнска литература на малайски език. Авторите са малцина, а пазарът все още малък. Християнска литература е широко разпространена на английски. Малайзия има 24 християнски книжарници и активно Библейско дружество.
* Езикът, който се използва по време на богослужение. Използването на малайски език би било мъдро, но църквите са внимателни в неговата употреба от страх от враждебни изводи.

5. Чуждестранните мисионери намаляват поради трудното издаване на нови визи. Тяхното присъствие все още се оценява и няколко служения зависят от тяхната помощ. Молете се визовия проблем да не е бариера за Божиите работници и за тяхното ефективно служение, въпреки сегашните ограничения.

6. Мисионерското разбиране в Църквата в Малайзия продължава да расте и над 800 малайзийски мисионери служат в 37 страни по света. NECF е организация, която мобилизира и стимулира мисионерското виждане и обучава местните събрания да бъдат ефективни изпращащи църкви.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.