Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 8 част

Провинциите на Китай

Провинция Фуджиан. Територия: 123 100 км2 – крайбрежна провинция, разположена срещу Тайван. Столица: Фужоу. Население: 34 300 000. Религия: будизма и даоизма са силни, мюсюлмани 0,1, християни 10,7%.

1. Първите протестантски мисионери пристигат в началото на 19 век. От идването на комунистическата революция Църквата е нараснала значително и по специално домашните църкви. Молете се за продължаване на растежа. От страна на властите е имало затваряне на някои църкви.

2. Будизма и даоизма са в съживление – над 20 000 храма са построени или възстановени незаконно. Молете се милионите, търсещи помощ в религията да я намерят в Исус.

3. Недостигнатите са в две значителни групи:

* 800 000 Ши принадлежат към народа Хмонг със само около 1000 (0,12%) християни.
* 4000 Ами, Бунун и Пайван са родствено свързани с планинските народи от Тайван, където повечето са станали християни. Тези народи обаче живеещи в Китай са без свидетелство сред тях.

Провинция Хайнан. Територия: 24 300 км2 – тропичен остров близо до Виетнам, най-южната и малка китайска провинция, но в същото време най-голямата специална икономическа зона и туристическа спирка. Столица: Хайкоу. Население: 7 594 000. Религия: смесица от политеизъм будизъм и даоизъм сред месните народи, християни 4,6%.

1. Хайнан е претърпял икономически бум през 80-те, което е довело до превръщането му в специална икономическа зона с голяма корупция. Имало е значително обръщане към Бога като през 2000 г. вярващите са били 360 000. Има много и различни домашни църкви, но и липсва единство между християнските лидери. Молете се за ефективно свидетелстване на християните в това аморално общество.

2. Най-голямата местна народностна група Ли е отхвърлила 32 пъти в миналото китайското владичество. Молете се те да се отворят и приемат Царя на царете – само 1000 са го направили. Сред народа Лингао има 5000 християни, а сред народа Цун – 200. Няма нищо от Божието Слово преведено на 8 от местните езици, нито пък филма "Исус". Молете се тези народи да бъдат достигнати.

3. Народът Утсат – единствения китайски народ с малайски корен. Те всички са мюсюлмани и няма нито един християнин известен между тях. Няма опити за достигането им.

Провинция Хебей. Територия: 202 700 км2 – в Северен Китай, обгръщаща Пекин. Столица: Шиджиажуанг. Население: 67 415 000. Религия: секуларизъм и традиционни китайски религии, мюсюлмани 1,4%, християни 4%.

1. Хебей е една от най-наситените с полицаи провинция и християните са пострадали много за последните 2 десетилетия. Молете се за благодат и по-голяма свобода за християните в тази стратегическа провинция.

2. Хебей е сърцето на католицизма в Китай с голям процент католици от всички християни в провинцията. Много от тях са лоялни на Ватикана. От 1997 г. те са пострадали жестоко заради вярата си. Протестантите и независимите християни се увеличават на брой в някои области, но репресиите спъват регистрирането на църквите.

Провинция Хенан. Територия: 167 000 км2 – Северно-централен Китай, на Жълтата река, често наводнявана. Столица: Женгжоу. Население: 95 400 000. Религия: мюсюлмани 1%, християни 10,4%.

1. Катастрофалната политика на Мао е причинила над 8 милиона души от тази провинция да умрат от глад. През 1960 г. Хенан е бил прогласен за атеистична зона, но днес комунистите се оплакват, че Хенан е гнездо на Исус. Слава на Бога за значимия растеж на Църквата. Съживлението е започнало по време на Културната революция с масови обръщения, чудеса и видения за евангелизирането на Китай. Някои окръзи са в болшинството си или напълно християнски.

2. Мисиите от хенанските църкви са един от примерите за разширяване на християнството. Екипите за основаване на църкви (често млади жени) са пръснати из цял Китай, последвани от учители. Опасностите пред това движение са: Намножаването на крайностите и сектите поради липса на Библейско поучение, увеличаване на деноминационализма и гонението от страна на властите.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.