Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Гамбия

Площ 10 689 км2. Население: 1 305 000. Столица: Банджул, с население

270 540. Официален език: английски. Грамотност: 38%. Общ брой езици: 20. Народностни групи 27: А - 16 Б - 5 В - 6 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 88,80%, традиционни вярвания 6,70%, християни: 4,10 %. Мисионери в Гамбия 134.

Молитвени нужди:

1. Ислямът доминира и все пак Гамбия е отворена за Евангелието. Почти никакъв опит не е бил правен за достигането на мюсюлманското мнозинство и обръщенците от Исляма са малцина, но броят им расте. Молете се за продължаване на свободата за свидетелстване и за отворени сърца.

2. Ислямът печели нови позиции, като няколко анимистични племена са станали мюсюлмани. Саудитска Арабия дава голяма финансова помощ точно за тази цел. Молете се за значителен брой мюсюлмански семейства от всички етнически групи да бъдат обърнати към Христос и така да се смени ситуацията.

3. В деноминациите съществува голям номинализъм. Това се променя и някои лидери търсят обновяване в Църквата, което довежда номинални християни до новорождение. Молете се за продължаване на работата в същия дух и за желание за растеж.

4. Мисионерската работа в Гамбия е била започната от англиканите и методистите. Много от тяхната работа е била насочена към племето Аку. Католиците са повлияли на племето Джоа и много по-нови нигерийски, ганийски и либерийски служения са започнати, но повечето работят сред номиналните християни. Молете се всички църкви да имат ясното разбиране за обречеността на мюсюлманите, да изпращат работници сред тях и да виждат резултати от това.

5. Младите хора се стичат към столицата в търсене на работа. През 1996 г. служението "Ганфес" започна работа с тях. Молете се за специфична благодат при разбиране на нуждите на младите и за адекватни действия от страна на работещите с тях.

6. Специализираните християнски служения:
* Служението в затворите е било плодоносно. Молете се за обръщенците и за тяхното интегриране в църквите след освобождаването им.
* Филмът "Исус" е показан в цялата страна на няколко езика. Молете се за обезоръжаване на предразсъдъците относно личността на Исус.
* Християнското радио. Библейското поучение "Праведния път" е било записано на два езика Лолов и Мандинка и излъчено по националното радио.
* Християнски телевизионни програми. Има няколко такива, които се приемат много добре. Молете се за вечни плодове.
* Аудиокасети, носещи Благата вест са преведени на 16 езика. Молете се за екипи, които да работят с тях, за необходимите касетофони и за тези, които ще слушат касетите.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.