Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Узбекистан

Площ 447 400 км2. Плодородни, напоявани планински долини на изток. Най важната от тях е Фергана. Пустиня и Аралско море на запад. Население: 26 532 000. Столица: Ташкент с население 2 350 000. Официален език: узбекски. Грамотност: 97%. Общ брой езици: 7. Народностни групи 63: А - 39 Б - 9 В - 15 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 83,5%, атеисти 14,52, християни 1,28%. Мисионери в Узбекистан – няма данни.

Молитвени нужди:

1. Независимостта не е донесла свобода, а вместо това нацията е арена с ценностна система обърната към войната. Терминът узбек означава, "господар на самия себе си", но много са търсещите да поробят узбеките с техните идеологии: радикалния ислямизъм ( особено в плодородната долина Фергана), окултизъм и няколко секти. Молете се узбеките да намерят свободата, като служат на Господа техния Създател и истински Господар

2. Узбекистан е стратегически жизнено важен – каквото става в Узбекистан, става в Централна Азия. Надига се силно съперничество между сегашния режим ("демократично", ляво управление) от една страна и ислямистите от сектата Уахаби от друга страна, но хората са обезверени. Молете се лидерите на нацията да управляват правилно и за регионална стабилност въпреки опитите на някои да дестабилизират и експлоатират страната. Ташкент е ислямистката столица на Централна Азия и много популярни мюсюлмански лидери имат влияние над другите мюсюлмански републики около Узбекистан. Ислямът се счита за съществена част от узбекската културна идентичност, а не толкова като религия. Това обаче се променя. Молете се за освобождаването на тези хора от културния натиск да бъдеш мюсюлманин, което от своя страна ще доведе до много обръщения и интеграция в християнските общества.

3. Християни са главно емигрантските малцинства. Евангелските църкви растат сред тези малцинства (главно руснаци и корейци), които още не са напуснали Узбекистан – баптистки, петдесятни и особено корейските деноминации. Ситуацията при тях не е лека. :Молете се за:
* Свобода за построяване на молитвени домове и споделяне на Евангелието.

* Изграждане на мостове, които да свързват културно различните узбеки с руснаците и корейците.

* Местните християнски лидери. Има голямо недоверие и подозрителност между различните деноминации, етноси и региони и много малко единство между лидерите. Молете се за смирение и помирение сред узбекските християнски лидери.

4. Слава на Бога за узбекските вярващи – сега наброяващи над 1000 души. Повечето от тях живеят в Ташкент, въпреки че 61% от узбеките населяват селските области. Много молитва се иска за:
* Храненето и изграждането на новите вярващи. Молете се новите вярващи бързо да се интегрират в домашните групи или в общества, където могат бързо да растат.
* Местните вярващи, които са обвинени от обществото, че са купени със западни пари. Молете се Бог да държи вярващите далеч от любовта към парите и чуждестранните работници да бъдат чувствителни към разликата в стандарта на живот между тях и узбеките.
* Да бъдат издигнати местни водачи. Библейско учение за тази млада църква е от особена нужда.

5. Узбекистан е една от страните, която най-много нарушава човешките права и религиозната свобода. Ако евангелизираш или извършваш мисионерска дейност могат да те вкарат в затвора до три години; а ако си водач на нерегистрирана християнска група – 5 години. Молете се за християни, които са под натиск да предадат на властите други вярващи. Молете се също и за преследваните и тези в затвора, Бог да им даде сила и смелост.

6. Недостигнатите. Само малка част от мюсюлманското мнозинство е имала възможност да повярва. Молете се специално за:
* Каракалпак, които живеят на юг от Аралско море и страдат от горещината- 66% от тях имат хепатити, коремен тиф или рак на гърлото. Те откликват на Евангелието. Молете се да бъде установена сред тях силна църква и за превеждането на Новия Завет.
* Таджиките – има само шепа християни между тях.
* Другите централно азиатски народи. Малко, ако изобщо има, са християните между казахците, татарите, киргизите, туркмените и азерите. Те са често забравяни.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.