Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Таджикистан

Площ 143 100 км2. Най-южната република от бившите ССР. Планините Памир и Тян Шан съставляват 93% от площта. Население: 7 415 000. Столица: Душанбе с население 582 400. Официален език: таджик. Грамотност: 98%. Общ брой езици: 10. Народностни групи 39: А - 22 Б - 7 В - 10 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 89,5%, християни 1,38%. Мисионери в Таджикистан - няма данни.

Молитвени нужди:

1. Гражданската война свърши с подписване на мирен договор през 1997 г., преди това обаче войната нанесе сериозни поражения. Над 50 00 души са били убити и около 1 милион са били разпръснати. Бедност и изключителни трудности сега са нещо нормално. Тези на държавна издръжка – затворници, пенсионери, сираци са в най тежко състояние. Молете се мирът да бъде траен – от време на време насилието продължава – и правителството да бъде способно, да се съсредоточи върху икономиката и социалната дейност. Молете се за стабилност, която да подпомогне християните, когато те оказват физическа и духовна помощ.

2. Християнската църква е в голямата си част съставена от етнически европейци, но броят й рязко е намалял поради емиграция. През гражданската война тези, които са напуснали страната са били главно нетаджики и са представлявали болшинството от образованите и квалифицирани хора в Таджикистан. Молете се останалите вярващи да са способни да видят уникалната възможност да бъдат свидетели на таджиките и другите недостигнати народи. Молете се за установяване на силно мулти-етническо християнско свидетелство във всеки град, което впоследствие да достигне селските области.

3. Около 90% от населението изповядва, че са мюсюлмани, но само една малка част от тях практикуват ислямските ритуали. Повечето са повлияни от суеверия и зороастризъм. В същото време броят на функциониращите джамии за едно десетилетие е нараснал от 18 до 4 000. Ислямистите са увеличили силата си значително в обществото след подписването на мирния договор през 1997 г., позволяващ им да имат участие в правителството. Таджикистанското съседство с Иран и Афганистан прави всички по-уязвими на ислямизация. Молете се екстремизма да бъде отстранен и мюсюлманите да имат реални възможности да открият Исус.

4. Участието на чуждестранните християни в Таджикистан. Тази страна с нейните социални и духовни нужди е отворена за християнски служения, провеждани с мъдрост. Има мрежа от агенции, загрижени за Таджикистан, но гражданската война, обезкуражи чужденците да влизат в страната до скоро. Молете се сегашната свобода за християните и християнските работници да продължи, въпреки опозицията от атеистите и ислямистите. Няколко вида служения се използват сега от Господ: подпомагане на бедни с помощи, програми за развитие на страната, преподаване на английски език, компютърно обучение, здравно образование, служение в затвора и др. Молете се за нови дългосрочни мисионери. Молете се етнически свързаните иранци да бъдат свидетели. Те могат да играят уникална роля в печеленето на таджики за Исус.

5. Таджиките наброяват между 10 – 15 милиона в Централна Азия. За близо 1000 години не е имало значителен опит да бъдат достигнати. Сега към стотиците вярващи в Таджикистан има допълнителни над 1000 вярващи в съседните страни като Афганистан, Пакистан и Узбекистан. Молете се този растеж да се увеличи и за установяването на самобитна таджикска църква, свободна от руско или западно влияние. Молете се за добро сътрудничество между всички, които са загрижени за таджиките.

6. Недостигнатите. Местни хора с малка възможност да чуят Евангелието.
* Узбеките загубиха много във войната и спечелиха малко от мирното споразумение. Наброяват 1,5 милиона и все пак са загърбени от мисиите, които са фокусирани само върху таджиките. Молете се за християнски работници, които да свидетелстват на узбеките в Таджикистан.
* Планинските народи на изток в Памир – не е известно да има памирски християни. В този район живеят 6 мюсюлмански народа от сектата на исмаилите – ишкашими, рошани, бартанги, шугни, лаки и язгулям, които никога не са били достигнати.

7. Християнските медийни служения:

* Цялата Библия на таджикски (на кирилица) е била преведена през 1992 г. Хиляди Нови Завети, Евангелия и брошури са били внесени в страната. Молете се за тяхното ефективно разпространение.
* Филмът "Исус" е преведен на дари, фарси, руски, таджикски и узбекски и е показван по националната телевизия. Християнското радио се излъчва на къси вълни, но така малцина могат да го слушат.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.