Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Судан

Площ 2 504 000 км2 - най-голямата страна в Африка. Пустиня на север, в центъра - савана и тропически гори на юг. През нея тече р. Нил. Население:

33 337 000. Столица: Хартум с население около 1 800 000. Официален език: арабски. Грамотност: 27%. Общ брой езици: 117. Народностни групи 240:

А - 184 Б - 34 В - 22 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 70%, християни 19%. Мисионери в Судан около 162 (1 на: 205 000 население)

Молитвени нужди:

1. Суданските лидери горделиво се хвалят, че са водачи на Ислямистката революция в Африка. Фактически арабското малцинство е използвало това като инструмент да заздрави своя контрол над икономиката и политическата сила. Трагичната цена е милиони мъртви, икономическо бедствие и разделяне на нацията. Молете се за обезоръжаване на духовните сили, които са държали земята векове в робство и за искрено помиряване, между враждуващите. Преди е имало силно християнско присъствие в Северен Судан, но тази област постепенно е станала мюсюлманска между 8-и и 15-ти век - процес, който сега се разширява към немюсюлманския юг.

2. През последните 40 години е имало преследване на Църквата, но особено то се е засилило след 1985 г. Преднамерените опити да се елиминира жизнеспособното християнско присъствие са били крайни и са включвали бомбардиране на богослужения в неделя, разрушения на молитвени домове и християнски селища, кланета дори с масови разпятия в някои области и убийства на пастори и християнски лидери. Гоненията са били особено жестоки в планините Нуба и от мюсюлманите е бил деклариран Джихад срещу народите Нуба. Молете се християните да бъдат добри свидетели пред техните гонители и да станат духовно силни в резултат на гонението.

3. Църквата расте въпреки страданията. Католици, Англикани и Църквата на Христос в Судан са докладвали за умножаване броя на обръщенците. За много от обръщенците да бъдеш християнин е израз на опозиция към Исляма, но при тях има проблем с номинализма. За други обръщенци обаче това е единствено работа на Святия Дух. Молете се християните да демонстрират любов и загриженост за другите, като надмогнат етническите и расови разделения, защото политическите различия и кървавите сблъсъци са разделили силно хората в Южен Судан.

4. Мисионерската активност значително намалява и са малко чуждестранните християнски работници, останали в Судан. През 1964 г. са били изгонени от южните части на страната и им се е позволило да имат ограничено служение в областта на Хартум, Планините Нуба, и сред етиопските бежанци. Програмите ACROSS, използване от различни мисионерски агенции са имали жизнено важни служения между 1972-88 г. преди да бъдат насилени да прекъснат работата си. От тогава насам само служения със слабо влияние и помощни програми се разрешават в Хартум и някои други области. От 1990 г. става все по-трудно за мисионерите да получат виза. Молете се за:
* Малкото християнски агенции, които все още могат да работят на север.
* Навлизането в южните части, където ACROSS да е в състояние да осъществява разрастващо се служение с църквите и помощните програми. Необходими са работници за тези служения.
* Отварянето отново на Суданската земя, така че помощта отвън да помогне на подложената на удари Църква да се възстанови от огромните емоционални и физически повреди, засегнали живота и собствеността на много хора.
* Призоваването и подготовката на местни и чуждестранни работници, способни да евангелизират мнозинството народи на север в Судан, които никога не са имали възможност да чуят Евангелието.

5. Най-малко достигнатите народи в Судан.
* Суданските араби малцина от които са чули Благата вест и само неколцина са станали християни.
* Неарабските народи. Може би 60-80 народностни групи са с под 2% християнско население. Когато се установи мир ще има особена нужда от превод на Библията на техните езици.
* Племената Дарфур, които живеят на запад. Между част от тях няма нито един местен християнин.
* Източният регион на брега на Червено море никога не е бил достигнат. Кратък опит е бил направен между 1978-84 г. да се проповядва на трудните и подозрителни племена Беджа.
* Планинските племена Нуба, които са немюсюлмански остров в морето на Исляма. Политиката на правителството е да елиминира тези племена чрез разрушаване на селата им. Някои от тях са приели Исус.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.