Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Ирак

Площ 438 317 км2. Население: 23 114 884. Столица: Багдад с население 4 850 000. Официален език: арабски и кюрдски. Грамотност: 58%. Общ брой езици: 23. Народностни групи 35: А - 21 Б - 5 В - 9 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 96,85%, християни 1,55%. Мисионери в Ирак – няма данни.

Молитвени нужди:

1. Падането на Саддам Хюсеин и последвалата американска окупация са довели Ирак до нова безизходица По-голямата част от населението ненавижда новите си поробители. Самоубийствените атентати срещу цели на американците не са нещо необичайно. Молете се за бързо изтегляне на всички войски от Ирак и спокойно преминаване към нормално гражданско положение с избран собствен парламент и правителство, което да работи за религиозната свобода.

2. Християнското общество в по-голямата си част е асирийско. Асирийците са наследници на несторианите или древната Църква на Изток. Несторианската църква е била една от най-големите мисионерски сили в историята печелейки 6% от цялото население на Азия преди 1000 години. Сега броят им е намалял на 2 милиона. Молете се за възстановяването на тяхното Библейско наследство, за съживление и за ново мисионерско разбиране.

3. Малкото евангелисти са концентрирани главно в градовете. Те са били преследвани през 60-те и 70-те години и броят им е намалял. През 80-те Бог даде съживление и домашните групи се намножиха от една в Багдад до над 300. Има около 70 евангелски църкви в Ирак, но новоповярвалите са малко повече от тези християни, които емигрират. Молете се за тези вярващи, за техния вървеж с Бога и за тяхното свидетелстване на нехристияните. Малък, но растящ брой араби и кюрди търсят Господ, молете се точните християни да им свидетелстват за Божията огромна милост.

4. Лидерството в църквите е от изключителна нужда. Много помазани водачи е трябвало да избягат. Някои иракчани се обучават в Йордания, Ливан и другаде. Молете се те да се върнат обратно в Ирак.

5. Всички народностни групи са недостигнати, освен асирийците и арменците. Молете се специално за:
* Арабите шиити в Басра и Южен Ирак. Не се знае за директно свидетелстване сред тях.
* Арабите Суни. Малцина са чули Евангелието.
* Арабите Марш са вероятно наследници на древните шумери. Ирано-Иракската война и шиитския бунт през 1991 г. е намалил броя им в Ирак от 200 000 на 50 000. Домовете им са били разрушени и много от тях са били разпръснати в Басра и други части на Ирак. Не е известно да има работа сред тях.
* Бедуините, персите и циганите са абсолютно недостигнати.

6. Кюрдския автономен регион (КАР). КАР се намира в северната част на Ирак и има собствено демократично правителство, но между двете главни партии има разединение и битки. Молете се за:
* Справедливо разрешаване на кюрдското желание за свобода и сигурност. Този проблем е силно застъпен в Турция, Сирия, Иран и Ирак.
* Подобряване на икономиката. Чрез неправитилствени организации е направено много, но с голяма цена – несигурност, смъртни заплахи, трудност за влизане и излизане от страната. Всичко това прави всякакво служение рисковано и трудно за вършене.
* Растящия брой кюрдски вярващи също са страдали от преследване и няколко са били убити. Молете се за жива, обединена кюрдска църква, която да повлияе на всяка част в Северен Ирак.
* Неевангелизираните в КАР: Йезиди, които се синкретична рожба на зороастранизма и исляма, известни са като "поклонниците на дявола". Между тях има много малко вярващи. Туркоманите са обособен тюркски народ, наброяващ между 1 и 2,5 милиона, без нито един вярващ.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.