Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Нигер

Площ 1 186 408 км2 В центъра и на север - част от Пустинята Сахара, само югозападните и малки ивици около границата на юг са савана. Население: 11 300 000. Столица: Ниамей с население 1 000 000. Официален език: френски. Общ брой езици: 21. Грамотност: 17%. Народностни групи 35: А - 27 Б - 4 В - 4 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 97,59%, християни 0,40%, анимисти 2%. Мисионери в Нигер 343.

Молитвени нужди:

1. Мюсюлманската земя е отворена за Евангелието и мюсюлманите са по-възприемчиви от когато и да било преди. И все пак отговорът е малък и църковният растеж - бавен. Ислямът е силен и добре организиран. На 54 км от столицата Ниамей има Ислямски университет. Молете се тази земя да остане отворена и всяка социална, религиозна или духовна бариера към познанието на Господ да бъде премахната. Духовните ефекти на фолклорния Ислям и демоничното натоварване са главните спънки за хората да дойдат до Исус.

2. Броят на изповядващите Христос фактически намалява главно защото католиците са били френски чужденци, които са напуснали страната. Евангелистите имат стабилен растеж, но все пак са много малко малцинство. Молете се в Нигер да има значително увеличаване на броя на тези, които изповядват Христос.

3. Особени нужди за молитва:
* Много от вярващите са изолирани, често неграмотни и рядко получаващи систематично библейско поучение.
* Няма достатъчно зрели лидери - в миналото е имало няколко деноминационни разцепления.
* Молете се за ефективни начини за обучение на повече лидери и за допълнително обучение на тези, които са заети с пасторска грижа.

4. Тази земя все още има нужда от мисионери, които да отидат във всички части на страната. Служението на любов от много християнски мисионерски агенции са спечелили доверие и сега Евангелието предизвиква увеличаващ се интерес и от мюсюлманите, и от анимистите. Молете се за повече работници и за мисионерските агенции, които работят в Нигер. Молете се за чувствителност в помагането на малките млади църкви и техните лидери в израстването им в зрялост.

5. Най-малко достигнатите в Нигер:
* Туарегите, някога богати, но сега много обеднели поради природни бедствия, глад, промяна на моделите на търговия и политически смени. Неегоистичното служение на партньорство на различните мисионерски мисии са отворили сърцата на някои туареги и между тях има няколко групи вярващи. Туарегските обичаи и тяхната уникална азбука загатват за възможността те да са имали християнско наследство.
* Племето Зарма, които са мюсюлмани, но силно повлияни от анимистични практики. Между тях има само няколко стотин вярващи. Баптистки мисионери са работели между тях дълго, но все още няма значителен пробив всред тези съпротивляващи се на Евангелието хора.
* Петте народностни групи Канури. Те имат дълга мюсюлманска история (1000 години). Наскоро мисионерите между тях са видяли промяна.
* Племето Фулани. Наскоро е имало увеличаващ се брой обръщенци, общо около 350.
* Племето Сонгхай. Две мисионерски двойки работят между тях. Неколцина са били спечелени за Христос и сега между тях има събрание от вярващи.
* Племето Тубу в източните части на Нигер. Мисионерската агенция SIL работи за превода на езика Даза.

6. Има над 14 недостигнати народи без работници между тях. Молете се да бъдат призвани и изпратени мисионерски екипи до всеки от тези народи.

7. Превода на Библията и разпространението й. Има нужда от превод на Библията на три езика. Библията на езика зарма (25% от нигерците разбират зарма) е била публикувана през 1991 г. Молете се за плод от този труд.

8. Младите хора са най-откликващи на Благата вест и все пак малко е било направено за да се послужи на тази ключова част от населението на Нигер.

9. Специфични християнски служения:
* Медицинското служение на SIM в работата им с прокажени успешно отваря сърца за Евангелието.
* Многото проститутки в столицата са във фокуса на мисионерската агенция CAPRO.
* Християнската литература. Бедността и неграмотността са жестоки ограничения. Има само 2 християнски книжарници в страната.
* Филма "Исус" е бил гледан на 5 езика, дублирането му на други 8 е в подготовка.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.