Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Буркина Фасо

Площ 274 200 км2. Население: 13 000 000. Столица: Уагадугу, с население 1 130 000. Официален език: френски. Грамотност: 16%. Общ брой езици: 71. Народностни групи 78: А - 66 Б - 9 В - 3 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 50%, традиционни вярвания 30,96%, християни: 18,36%. Мисионери в Буркина Фасо 410.

Молитвени нужди:

1. Недостигнатите. Въпреки църковния растеж, увеличаването на мисионерските усилия и добрия отклик остават 24 народа без ефективно свидетелство; 11 от тях са мюсюлмани. Църквите и мисионерите, работещи в области с недостигнати народи, често предпочитат да служат на по-отворените за Евангелието племена. Молете се за пионери, както от Африка, така и от света да бъдат евангелизирани и онези народи, които сега се противят на Евангелието. Специфичните предизвикателства са:
* Мюсюлманите, които живеят на север. Малка част от мисионерите е посветена да им служи.
* Номадите Фулбе, които започват да откликват поради свидетелстването на няколко тима. Молете се тази работа да се разширява.
* Традиционните вярващи анимисти: племето Догон на североизток, Булса и Гурене на юг, племето Сенуфо на югозапад и други по-малки групи на границата с Того и Бенин.

2. Силата на окулта все още предстои да бъде предизвикана и строшена в много от народите в Буркина Фасо. Малко страни в Западна Африка са с по-голямо идолопоклонство, фетишизъм и тайни общества от Буркина Фасо. Дори и в църквите окулта е разпространен, спъвайки и замърсявайки посланието на Христос. Проблемът е особено силен сред племето Лобири на югозапад, Гурма на изток, Гурунзи, Сенуфо и Бого на запад. Молете се силата на възкръсналия Христос да бъде демонстрирана за спасението на мнозина.

3. Има сериозен проблем с дух на деноминациализъм. Църквите обикновено не се кооперират, докато няма някакъв повод за печалба, много се говори за единство, но не се работи за това. Тъжно е, но по-големите деноминации често омаловажават растежа на по-малките и по-млади деноминации. Молете се Святия Дух да изобличи сърцата на вярващите, да изгради единство за по-голяма Божия слава.

4. Нуждите на евангелските църкви са по-големи от ресурсите им. Фактически в някои области е имало растеж, но много са се върнали и са станали отново мюсюлмани. Причините за това са: много малко обучени лидери, молете се за Библейски училища в църквите и мисиите, както на местните езици, така и на френски. Изглежда, че пасторите нямат опит поради силното влияние върху тях на мисионерите.
* Бедността е широко разпространена, а грамотността е много ниска. Молете се местните вярващи да преодолеят мисълта, че са бедни и да започнат да дават жертвоготовно и това, което имат.
* Молете се за църковните лидери. Техния успех в църковния растеж остава ново предизвикателство: да обучават много нови вярващи. Молете се за зрели, богоугодни съпруги на тези пастори и евангелисти, защото има много братя в служение, които не могат да намерят подходяща съпруга. Молете се за тях да стоят твърди срещу идолопоклонството сред племената и да са твърди срещу исканията на нехристиянските национални лидери.
* Църквата като цяло все още няма силно мисионерско виждане, това е поради мисленето, че чуждестранните мисионери трябва да вършат работата.

5. Превода на Библията е служение с голямо значение. Само два местни езика имат цялата Библия. Има нужда от нови преводачи и благодат за осъществяването на програми за ограмотяването на вярващите, за да бъдат способни да четат Словото.

6. Медийните служения. Високото ниво на неграмотност и бедност увеличава важността на другите медии. Радиото се използва за излъчване на Евангелието на 10 езика; аудиокасетите за евангелизация и поучение са били употребявани мъдро и все пак това е важно служение; филма "Исус" се явява, като ключов инструмент за пионерско евангелизиране сред няколко племена. Молете се за превода му на още 21 местни езика.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.