Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Камбоджа

Площ 182 000 км2. Население: 10 217 550. Столица: Пном Пен, с население 1 200 000. Официален език: кхмер. Грамотност: около 48%. Народностни групи: 35 А 27 Б 5 В 3. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будизъм 87%, мюсюлмани 3%, християни 0,86%. Мисионери в Камбоджа 105 (1 на 97 000 население).

Молитвени нужди:

1. Ужасният геноцид, осъществен от Червените Кхмери през 1975-1978 г. и последвалата Гражданска война унищожиха тази страна. Техните земи са пълни с мини, много от хората са осакатени физически или емоционално, с погубени семейства и множество вдовици и сираци. Желанието за мирно преминаване към демократично управление към 1993 г. е спъвано от продължителното вмешателство на Червените Кхмери. Молете се за дълготраен мир с пълна политическа и религиозна свобода.

2. За векове Камбоджа е била в духовна тъмнина. Повсеместни капища, силна опозиция на будистите към всеки идеологически враг и омраза, събирана в продължение на 20 години заради войната са довели до значителен конфликт. Молете се духовните сили, които контролират земята да се покорят на Господ Исус.

3. Камбоджанската църква е страдала, борейки се да оцелее. В началото през 1923 г. мисионерите са работили 42 години преди да имат някакъв успех. През 1970 г. е имало само 700 Евангелски вярващи, но през 1975 г. те са нараснали до 12 000 души. Само 2 000 са оцелели в клането на войната - много са избягали в Тайландски бежански лагери, където много хора са били пожънати за Царството. От 1990 г. Църквата в Камбоджа има по-голяма свобода. От 1993 г. има около 30 църкви, които имат богослужения в Пном Пен. Крехката млада Църква има нужда от молитва за:
* Свобода от правителствена манипулация и мъдрост как да се обхожда с властите.
* Обучени лидери. Липса на зрялост води до партизанства, разцепления и податливост към разхищаване на финансовите помощи от западните агенции. Има само едно Библейско училище в Пном Пен.
* За ефективни християнски семейства в нация, където семейното разбирателство, вяра и любов са били многократно наранявани. Сякаш за да подпомогне националната мизерия СПИН е широко разпространен в столицата.

4. Християнски служения свързани с физическите нужди са от особено значение.
* В Камбожда нуждите са огромни. Убийството на повечето от образованите и можещи хора е довело до нуждата от чуждестранни специалисти. Рехабилитацията, работата със сираци, строителството, здравеопазването, агрономството, риболова, водното стопанство и образованието са области, където християните могат да бъдат от значителна полза. Молете се за всички християнски организации, които са се посветили на работа в тези области.

5. Християнските работници могат да получат виза само ако са свързани с гореизброените дейности. Молете се за тяхното здраве, сигурност, духовна свежест и плодоносност в тези служения. Условията са трудни и сурови. Молете се тази земя да се отвори напълно и за другите служения - по-специално в пионерска работа в основаването на църкви и библейски учители.

6. Най-недостигнатите. Има възможности за работа в тази страна, но те трябва да се поддържат с молитва. Молете се специално за:
* Будисткото мнозинство. Въпреки, че преживява съживление будизмът е изгубил част от своята власт.
* Виетнамците, които се увеличават в Камбоджа. Те са отворени да приемат и някои от тях са дошли до Господ.
* Мюсюлманите Чам. Има няколко вярващи между тях, но не и църква. Бежанци от тях живеят в Суматра (Индонезия), Малайзия и САЩ.
* Племенните хора. В племето Мнонг има 700 християни. Молете се работата на мисионерите сред тях да бъде успешна за слава на Господ Исус.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.