Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Провинциите на Китай

Китай 4 част

Провинциите на Китай

Провинция Анхуи. Територия: 139 900 км2 - една от най-бедните провинции в централен Китай. Население: 63 400 000. Столица Хефей. Религия: християни 11,6%, мюсюлмани 0,5%.

1. Утопичният маоизъм е бил като бедствие за хората от този щат. Голям Брой хора са умрели от глад или от наводнения. В това разочарование много са се обърнали към Исус. Слава на Бога за широко разпространеното съживление, особено на север.

2. Липса на водачи в църквите рефлектира върху формирането на еретични или крайни общества. Някои казват, че Анхуй е "люлка на ересите". Молете се за зрели, богобоязливи водачи.

3. Гонението на домашните църкви се е ожесточило от 1999 г. с последвали програми за преобучение, затваряне на събрания, високи глоби и вкарване в затвор. Молете се за твърдост и чистота в живота, и в свидетелството на вярващите.

Вътрешна Монголия. Територия: 1 177 500 – ветровита, безплодна степ и пустиня на границата с Монголия, от единия до другия край на провинцията разстоянието е 3 500 км. Население:

23 928 000. Столица Хохот. Религия: повечето от монголците, живеещи в тази провинция са ламаистични будисти, а други са шаманисти; християни 4,7%.

1. Монголците са станали малцинство в собствената си земя поради голямата имиграция на китайците Хан и все пак тук има повече монголци отколкото в страната Монголия. Малцина са станали християни – около 12 000. Молете се за:
* Работници. Новият Завет да бъде преведен на монголската вертикална писменост.
* Да бъдат основани църкви, за връзването на демоничните сили в ламаизма и черната магия

практикувана от монголците, за християнските радиоизлъчвания между тях.

Провинция Гансу. Територия: 366 500 – голяма северозападна провинция на границата с пустинята Гоби, най-бедната Китайска провинция. Население: 25 700 000. Столица Ланжу. Религия: мюсюлмани 6%, ламаистични будисти 1,7; християни 1,9%.

1. Християнското население е значително малко. Слабите места са: твърде малко обучени водачи и увеличаващия се брой на сектите. Излъчванията на радио FEBS са довели мнозина до Исус в селата.

2. Най-неевангелизираните:
* Народите Донгшиян, Бонан и Енгер Уигур са с монголка кръв и посветени мюсюлмани. Никой не е евангелизирал тези изолирани народи – може би това е най-неевангелизираната провинция в Китай.
* Мюсюлманите Уи са многобройни в градовете. Град Лингсия има шепа вярващи.
* Тибетците са главно будисти и наброяват 400 000. Има една тибетска църква.

Провинция Гуангдонг. Територия: 197 100 – на югоизточния бряг. Население: 72 409 000. Столица Кантон. Религия: преобладава секуларизма и традиционните китайски религии; християни те са 1,9%.

1. Гуангдонг е била първата провинция, евангелизирана от протестантите. Робърт Морисън пристига в Макао през 1907 г. Британското завземана не Хонг Конг и опиумната война срещу Китай са направили хората в тази провинция зле разположени към Евангелието до ден днешен. Християнството все още се смята за чужда религия и отклика към Евангелието е силно ограничен. Молете се за изцеление от миналото и премахване на всички пречки, така че много да се обърнат към Исус.

2. Кантонците и китайците Хака чисто са търговци. Тази способност и родството на Хонг Конг с неговите глобални връзки с китайците зад граница, са развили икономиката, но ниския морал, корупцията и алчността са повсеместни. Молете се за Святия Дух да работи в сърцата на хората от това общество за осъществяване на Божията промяна.

3. Християните са били под жестоко гонение от страна на полицията от 1999 г., която е положила огромни усилия да подчинят домашните църкви. Християните в Кантон са само около 1% от населението. Молете се за братята и техните гонители.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.