Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Шри Ланка

Площ 65 610 км2. Население: 19 510 800. Столица: Коломбо с население 2 400 000. Официален език: синхала и тамил. Грамотност: 90%. Общ брой езици: 7. Народностни групи 21: А - 8 Б - 9 В - 4 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будисти 71,93%, хиндуисти 12%, мюсюлмани 8%, християни 7,62%. Мисионери в Шри Ланка – 145.

Молитвени нужди:

1. Шри Ланка (някои смятат, че това е Едемската градина) сега е "острова на сълзите". Жестокия конфликт между народите Синхала и Тамил е довел до 100 000 убити 800 000 емигранти в Индия или на Запад и около 1,5 милиона разпръснати из Шри Ланка. Молете се специално за:
* Неутрализация на силата и влиянието на будистките екстремисти Синхала. По тяхна вина и идея да подтискат тамилците е започнала войната между тях. Жестокостта и корупцията на армията е причинила големи щети на морала в цялата нация.
* За честно и справедливо правителство, в тази мултирелигиозна и мултиетническа страна.
* За прекратяване на войната, желание за преговори и условие за равенство, което дава респект за главните общности и запазва техните граждански, икономически и религиозни права.
* За връзването на демоничните сили. Реалността на духовния свят и свързаното с това идолопоклонство са в основата на сегашните злини в Шри Ланка.
* Будистите и тяхното многогодишно хвалене с "миролюбивата" си религия и толерантност. Насилието на будистките екстремисти срещу тамилските хиндуисти и християни е унищожило този образ на будизма. Широко разпространено е разочарованието и в будистите и в хиндуистите, което е довело много да смятат твърденията на Христос за верни въпреки социалните заплахи и вероятността от гонение. Молете се за растящ брой хора да намерят мир в Него.

2. Англиканските църкви са в подем с нов духовен живот и видение. Съживлението е засилило вярата, увеличило е очакваността от Господ, подготвило е много християни да посрещнат гонението и е стимулирало явно мисионерството. Има много нови християни от будистките и хиндуистките общества. Молете се за:
* Продължаващото мисионерстване на петдесятните, харизматичните и другите Евангелски групи. Евангелизаторските кампании на Райнхард Бонке и др. са стимулирали интерес към Евангелието в цялата страна.
* Увеличаващото се единство. Църквата като цяло и силно разделена – при католиците по-специално на етническа основа, а при протестантите по теологични въпроси. Това спъва прогреса и представянето на единния фронт на Евангелието срещу тези, които му се противопоставят.
* Ефективни корекции в слабостите – твърде много индивидуализъм и фрагментация сред по-новите Евангелски групи, твърде малко национална координация на служенията.

3. Недостигнатите народи в Шри Ланка:

* Народа Муур – те са главно търговци и фермери. Доскоро имаше малцина обърнати от Исляма. Петдесятната църква има добро служение сред икономически подтиснати мюсюлмани в Коломбо.
* Малайците, които са изкуствено приели Исляма са потенциално по-отворени за Евангелието. Молете се за специфично служение сред тях.
* Другите недостигнати социални групи: образованите будисти, крайбрежните рибарски общности, тамилските и синхала военни, които продължават да разделят страната.
* Племенните групи: Родя (7 000), цигани (1000) и племето Ведда.
* Селата са голямо предизвикателство. В цялата страна има селски общности, които никога не са чули Евангелието. Има 36 000 села, но само в 1 200 съществуват евангелски християнски групи. В особено голяма нужда са ограбените и опустошени села в северната и източната част на острова.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.