Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Бруней

Площ 5 765 км2. 70% от територията на страната са гори с ежедневни валежи от дъжд. Население: 338 625. Столица: Бандар Сери Бегаван, с население 100 000. Официален език: малайски и английски. Общ брой езици: 16. Грамотност: 88%. Народностни групи: 26 А - 12 Б - 12 В - 2. (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 64,39%, християни 11,25%, будисти 9%, традиционни вярвания 7,6%, китайски вярвания 5,31%, хиндуисти 0,84%. Мисионери в Бруней – няма данни.

Молитвени нужди:

1. Мюсюлманските усилия са насочени Бруней да стане изцяло мюсюлманска държава до 2020 г.. Това се осъществява чрез предлагане на къщи, работа, ласкаене, сплашване на християните, което е довело до отдръпване от Благовестието на хора от племената и китайските малцинства. Молете се за спиране на тези намерения и възвръщане на конституционната гаранция за религиозна свобода.

2. Кралят на Бруней има репутацията да бъде най-богатия човек на света. Молете се за обръщането към Исус на голямото кралско семейство и за политическа свобода в страната.

3. Християнската църква е под голям натиск. На нито един чуждестранен християнски работник не е позволено да посещава Бруней; всички католически свещеници и монахини са били изгонени през 1991 г. Нито Библии, нито християнска литература могат да се внасят легално. Всички училища, включително шестте християнски училища трябва да поучават само Ислям. Има само три регистрирани църкви, другите християни се срещат тайно. Молете се за:
* Единство, смелост и мъдрост. Натискът увеличава посвещението на много християни и действието на Святия Дух се вижда сред местното население и филипинските емигранти.
* Снабдяването на християнските лидери с Божието Слово.
* Продължаващия растеж на Църквата въпреки ограниченията. Повечето от обръщенците са хора от племената в горите и китайци.

4. Недостигнатите:

* Малайското мнозинство са мюсюлмани без нито един християнин. Магьосничеството и материализма са силни.
* Китайците се чувстват несигурни, дори и тези които са родени в Бруней се третират като чужденци. Повечето следват традиционните религии на Китай или са атеисти. Само 15% са християни, но малцина са посветени на Исус.
* Племената, които живеят в горите са или обърнати към Исляма, или остават изолирани в селата си в джунглата. Сред последните много хора от племената Келабит, Мурут и Бан са дошли до Христос чрез свидетелството на англиканите, брунейското християнско общество и църква Ветил. Молете се за евангелизацията на всяко едно от тези общества.
* Чуждестранната работна сила продължава да расте бързо. Мюсюлманите от Бангладеш, хиндуистите от Индия и Непал и будистите от Тайланд са с най-големи духовни нужди.

5. Брунейските студенти обикновено завършват висшето си образование в Малайзия, Великобритания, Австралия или другаде. Молете се те да бъдат в контакт с живото християнско свидетелство, да бъдат спечелени за Исус и да се върнат вкъщи като свидетели на техния Спасител.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.