Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Мавритания

Площ 1 030 700 км2. Изцяло пустиня, освен северния бряг на р. Сенегал, която се намира на южната граница на Мавритания. Население: 3 000 000. Столица: Нуакшот с население 735 000. Официален език: арабски. Общ брой езици: 8. Грамотност: 38%. Народностни групи: 23 А - 18 Б - 2 В - 3 (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,84%, християни: 0,16%. Мисионери в Мавритания - няма точни данни.

Молитвени нужди:

1. Ислямът е бил установен тук от преди 1000 години с малко предизвикателства към него. Много са бариерите, които спъват промяната: ниска грамотност, липса на Писания, само няколко радиостанции от Сенегал и закони, които забраняват на мавританците да слушат Евангелието или да се обръщат към Христос. Правителството полага големи усилия да държи християнството далеч от хората. “Силният” трябва да бъде вързан и неговите пленници да бъдат освободени за истинска Мавританска църква, която да стане реалност.

2. Мавритания е една от най-бедните страни в света. Една трета от децата са недохранени, а когато има достатъчно храна тя често е много скъпа за бедните. Молете се за мъдрост от страна на правителството, така че гладните и бедните да могат да бъдат със задоволени нужди и Евангелието прокламирано на тях.

3. Има малко чужди християни в Мавритания, главно от Западна Европа и корейци, те са включени в технически или професионални служби, свързани с неправителствени организации или с риболовната индустрия на Мавритания. Обезкуражаването идва лесно поради трудния климат (с пясъчни бури 200 дена в годината), жегата и враждебност към всичко християнско. Чужденците заподозряни, че обръщат мавританците към Исус са обект на грубост, репресия, затваряне и дори изгонване от страната. Общението с мавританците е ограничено, така че молете Бог да излее благодатта си върху християните чужденци, за да могат те ясно да демонстрират любовта на Исус. Молете се също Бог да им даде мъдрост, сила и закрила.

4. Всички мавританци са недостигнати в смисъл, че няма хора събрани в местна църква под местно ръководство. Мавританци, които показват интерес към християнството в миналото са били хвърляни в затвора или измъчвани. Молете се за религиозна свобода в Мавритания. Молете се също за тези мавританци, които търсят Истината и за вярващите, Господ да им послужи въпреки липсата на възможности да чуят и растат в Евангелието.

5. Мавританците в другите страни имат възможност по-лесно да чуят Евангелието. Мавританските търговци и скотовъдци посещават много страни в Западна Африка, включително Мали, Сенегал, Гамбия, Гвинея, Кот д'И Воар. Молете се тези разпръснати хора да бъдат евангелизирани по всякакъв начин. Мисията WEC работи сред тях в Сенегал. Искайте от Бог да окуражи и увеличи броя на вярващите, говорещи хасаня (главния диалект в Мавритания), разпръснати из Западна Африка.

6. Недостигнатите малцинства:
* Непокорните Харатине, които имат друга култура и език.
* Африканските народи по долината на р. Сенегал - народите Тукулор, Фулбе, Сонинке, Бамбара и Волоф. Тези народи страдат от голямо преследване от страна на правителството. Те са по-отворени за Христос поради състраданието показано им от християнските агенции.
* Номадите в пустинята са потомци на берберските и арабски бедуински племена. Те дори са още по-малко възприемчиви поради техния номадски начин на живот.

7. Други служения:
* Превода на Библията. Извън Мавритания се правят опити Библията да бъде преведена на хасиански арабски. Новият Завет на езика фулбе наскоро е бил завършен.
* Филма “Исус” има стратегически потенциал, но има малко видеокасети и разпространението му е много трудно, но доброто е че е преведен на главните езици.
* Радиоизлъчванията. Все още няма такива на хасиански арабски. Има няколко програми на езиците Фулбе и Банбара.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.