Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Саудитска Арабия

Площ 2 240 000 км2. Основна част от Арабския полуостров; почти изцяло пустиня. Притежава 25% от известния световен запас от петрол. Население: 20 469 660. Столица: Ер Рияд с население 1 500 000. Официален език: арабски. Общ брой езици: 4. Грамотност: 38%. Народностни групи 35: А 18 Б 10 В 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 93,4%, хиндуисти 0,7%, християни 4%. Мисионери в Саудитска Арабия - няма данни.

Молитвени нужди:

1. В далечното минало Саудитска Арабия е имала многобройно християнско население. Християните са били изгонени, когато Исляма е спечелил контрол преди 1300 години. Сега Саудитска Арабия е една от най-слабо евангелизираните страни в света. Християнски работници не се допускат и всякаква християнска пропаганда е забранена. Нито един християнин не се допуска да влезе в най-свещения ислямски град - Мека. Молете се един ден в тази страна да има много християни, хвалещи Агнето, което е било заклано.

2. По света има 1 200 000 000 мюсюлмани, които всеки ден се молят по пет пъти обърнати към Мека. Всяка година над 2 милиона отиват на Хадж в Мека. Молете се на много от тях да бъдат отворени очите и да видят празнотата и робството, в което живеят и да прегърнат свободата, която е в Исус. Слава на Господ, малък, но растящ брой мюсюлмани се обръщат към Христос - дори и в Саудитска Арабия.

3. Увеличаващото се нарушаване на човешките права, арогантността на религиозната полиция и задушаващият контрол на правителството, медиите, съдебната система и всяка форма на демократично несъгласие поощряват желанието за промяна в страната. Много малко сауди са чули Благата вест, видели са Библия или са срещнали истински вярващ.

4. Масивния Ислямски мисионерски опит е координиран чрез Световната мюсюлманска лига със седалище в Мека. Огромни суми пари се използват за да се пропагандира Исляма по света. Дават се помощи на страни, които симпатизират на Исляма, строят се джамии, изпращат се мисионери, раздава се литература, осъществяват се радиопредавания. Правителството на Саудитска Арабия отхвърля исканията на християните да споделят свободно вярата си, а в същото време реагира остро на нарушаването на правата на мюсюлманите по света. Най-голямата печатница в света е в Саудитска Арабия и всяка година издава 28 милиона Корана за разпространение по целия свят. Молете се християнските нации да имат куража и моралната сила да настояват лидерите на Саудитска Арабия да зачитат правата на християнското малцинство, за което те са се съгласили и са подписали Хартата на ООН.

5. На всеки сауд, който изповядва Исус, може да му коства живота ако бъде разкрит от властите. И все пак растящ брой сауди търсят и намират Господа. През 1992 г. един саудитски вярващ е бил публично обезглавен. Молете се за закрилата и умножаването на вярващите и легализирането на Християнството в тази страна. Молете се саудитските вярващи да могат да се събират в безопасност заедно и да имат достъп до Божието Слово.

6. Чужденците, които работят в Саудитска Арабия често са твърда почва за Евангелието - материалистично настроени, изолирани и разочаровани. По-бедните азиатски работници напускат семействата си за години за да спечелят пари за тяхната издръжка. Молете се за адекватно свидетелство за всеки един въпреки очевидните непреодолими препятствия. Общностите лишени от свидетелство са йеменците, много от пакистанците и иранците. Някои от корейците са станали мюсюлмани, но все пак между тях има ученици на Исус, както и между филипинските работници и западните специалисти. Молете се те да свидетелствуват на собствените си общности и на арабите.

7. Християните чужденци, живеят под стриктен надзор. Тайните събирания се преследват с увеличаващо се усърдие от страна на властите, а християнските лидери са обект на унизителни побои, затвор и екстрадиция от страната. Това се отнася в частност за азиатските християни, които много често са били най-ефективните свидетели за Исус. Малцина чужденци имат възможност да свидетелстват на саудите. Молете се никакво преследване да не може да угаси вдъхновеното от Божия Дух свидетелство.

8. Свидетелство по други начини.
* Саудите в чужбина. Студенти, бизнесмени и туристи посещават Запада, където могат да бъдат достигнати с Евангелието. Много сауди предпочитат да пътуват в чужбина по време на мюсюлманският месец за пост - Рамазан!
* Християнското радио. Над 146 часа християнски програми на седмица се излъчват на арабски. Има много тайни слушатели.
* Християнската литература и видеокасети. Те са забранени и заради това има огромно търсене. Много копия на Писанието и на филма Исус са в тайна циркулация.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.