Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Чад

Площ 1 284 000 км2. Население: 7 650 982. Столица: Нджамена с население 650 000. Официален език: френски и арабски. Грамотност: 10%. Общ брой езици: 127. Народностни групи 130: А - 77 Б - 47 В - 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 55%, християни 27,78%, традиционни вярвания 16%. Мисионери в Чад – 295.

Молитвени нужди:

1. Правителство, което е честно и изцяло представящо мюсюлманите и християните, а също и многото етнически групи е от голяма нужда. Само тогава мирът може да дойде с последващо икономическо развитие в една от най-бедните и неграмотни страни в света.

2. Свобода на религията е ценност, която сега съществува, но има опасност от поляризиране на страната, населението е почти разделено наравно на две между политически доминиращите мюсюлмани, живеещи на север и християните с анимистите, живеещи на юг. Културите им са толкова различни! Затова се иска много молитва за продължаване на свободата и за мир между различните етноси и религии.

3. Ислямът е завладявал нови позиции за последните две десетилетия и сега контролира всички нива на властта. Мюсюлманските мисионери се намножават, джамии се строят в немюсюлмански области и много пари се инвестират в построяването на два мюсюлмански университета. Християните са зле екипирани за да устоят на такова нашествие и нетренирани как най-добре да свидетелствуват на мюсюлманите. Молете се за:
* Преодоляване на многото емоционални, културни и исторически бариери в сърцата на християните спрямо мюсюлманите.
* За различните деноминации, които имат видение за достигане на мюсюлманите. Молете се за Чадските братя и мисионерите от ЕЕТ, планиращи да основават църкви в мюсюлманските области.

4. Църквата, нейната зрялост и мобилизация са ключовите молитвени нужди:
* Превода на Библията и програми по ограмотяване. Молете се за бърз прогрес и за чадски вярващи призвани в тези служения. Много християни са неграмотни и без нищо преведено от Божието Слово на техните езици. Новият Завет се превежда на 28 езика, но други 68 езика чакат реда си.
* Единството между вярващите се подобрява. Има две главни мрежи от църкви.

5. Обучението на лидерите е главно предизвикателство. Лоши комуникации, бедни църкви, регионална нестабилност, войни и липса на финанси спъват обучението на пасторите и евангелизаторите. Молете се за ново поколение лидери, които да бъдат пълни със Святия Дух и за Библейски курсове за тези, които сега са в служение.

6. Най-неевангелизираните. В Чад броят на недостигнатите народи е най-голям в сравнение с всяка друга африканска страна. Главните предизвикателства са:
* Народите в Сахара са политически доминиращи, но само шепа християни са познати сред тях.
* Племето Наба е едно от най-многобройните недостигнати племена в Чад.
* Планините Гуера са дом на 19 народа, от които само в 6 има църкви, останалите се обръщат към Исляма.
* Народите Оуадаи са мюсюлмани, живеят в източните провинции. Те са голямо предизвикателство – много езици, сурови условия за живот, липса на пътища, това е една от най-неевангелизираните области в Африка.
* Арабите – някои живеят в градовете, но повечето са номади. Няма постоянност в свидетелството сред тях.
* Столицата Нджамена е единствения град в страната, бързо става център на ислямската инвазия. Има само две арабско говорещи църковни общества. Молете се за мисионерите работещи в града и за други да бъдат призовани.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.