Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Афганистан

Площ 652 000 км2. Суха и планинска земя, но с плодородни долини. Тази стратегическа страна е наречена “Кръстопътят на Централна Азия”. Население: 31 милиона. Столица: Кабул, с население около 4 700 000. Официален език: пушту. Грамотност: 12%. Народностни групи: 67 А - 62 Б - 1 В - 4. (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99%, хиндуисти 0,3%, християни 0,01%. Мисионери в Афганистан - нито един официално разрешен въпреки, че християни помощни работници са добре дошли и наброяват над 70.

Молитвени нужди:

1. Разрушенията от войните доведоха до огромно страдание на нацията, но всичко това бе използвано от Бог за да направи хората по-приемащи Евангелието. Около 800 000 души са загубили живота си, други 1 600 000 са били осакатени, а 7 милиона е трябвало да бягат от своите домове. Десетилетия ще трябват за да може 10-40 милиона мини да бъдат премахнати от полетата, а домовете, училищата, фермите да бъдат построени отново и населени с хора. Молете се за мир и свобода от понататъшна тирания.

2. Гражданската война е започнала като Ислямска свята война или Джихад, но се е обърнала в силова разправа за етническо надмощие и религиозно върховенство. Оръжията от Иран и Саудитска Арабия и идеологическите доктрини допълнително са разделили обществото в трагична вреда за хората и околните нации. Ислямът не е спечелил нищо в сърцата на тия, които прокламират да бъдат негови последователи. Молете се вековните сили на тъмнината, които връзват тази земя да бъдат разрушени и много хора да дойдат до нов живот в Христос.

3. Афганистан е една от най-малко достигнатите с Евангелието страни в света. Има 48 000 джамии, но нито една църковна постройка, нито общение на вярващите в някоя от народностните групи в страната. Молете се за 62-та недостигнати народи в тази страна, по-специално:
* Пушту - войнствени и отмъстителни племена на афгано-пакистанската граница. Само малък брой от тях са християни.
* Узбеките и туркменците на север.
* Таджиките в северо-източните области и в градовете.
* Хазара - мюсюлмани шиити, потомци на монголи, които са дискриминирани, но които са по-отворени за Евангелието.
* Номадците Кучи в централните и западни райони, които наброяват 2,5 милиона, преди войната да развали техния стил на живот. Те представят много откъснати за света племена и езици. Много от тях са избягали в Пакистан.
* Чар Аймак на запад и Балоч и Брауй на юг.
* Племената Нуристани в спорните планини на север и изток от Кабул.

4. Трагичното положение на бежанците ще отнеме години на възстановяване. Муджахидините (партизаните), които контролират лагери са използвали дълго време западни оръжия и помощи, но сега са станали много анти-западни и анти-християнски настроени. Много християнски помощни програми са били отхвърлени или спрени и най-малко трима християнски работника са били убити. Молете се за християните, които все още търсят начин да помогнат на тази страна и да свидетелствуват с мъдрост в една враждебна обстановка и атмосфера. Някои от бежанците са станали християни, но откритото изповядване на Христос често води до смърт сред тях.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.