Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Сирия

Площ 185 180 км2. Население: 17 586 720. Столица: Дамаск с население около 2 550 000. Официален език: арабски. Грамотност: 71%. Общ брой езици: 17. Народностни групи 26: А - 8 Б - 7 В - 11 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 90,32%, християни 5,12%, атеисти 2,90%, друзи 1,55%. Мисионери в Сирия - 19.

Молитвени нужди:

1. Режимът на малцинството Алави е останал на власт справяйки се с всички политически врагове. Сирия е била въвлечена във войни и конфронтация със заобикалящите я страни за последните 50 години. Молете се за политическа и религиозна свобода.

2. Християнските малцинства се толерират и имат свобода за богослужение и свидетелстване в техните собствени общности, но всички дейности, които могат да навредят на правителството или обществената хармония се наблюдават. Евангелистите понастоящем се радват на добро положение така че те се колебаят да рискуват това положение чрез свидетелстването си за Исус. Молете се как да открият най-добрия начин да свидетелстват за Господ.

3. Мюсюлманското мнозинство има фалшиво разбиране за това какво е истинското християнство. Молете се те да бъдат осветени чрез контактите си с вярващи, които живеят свят живот и излъчват свидетелството. Много мюсюлмани са в ежедневен контакт с християни, например сирийските войници базирани в Ливан.

4. Сирийските християни са уважавано малцинство от дните на ранната църква. Православните и католиците са оцелели по времето на управлението на византийците, мюсюлманските араби, кръстоносците и отоманските турци. Повечето християни са араби, но също има и голяма група арменски християни. Християните са влиятелни в градовете – професори, политици, в армията, но процента им в населението се свива, поради високия процент на емиграция в Америка или Африка. Молете се тези вярващи да преоткрият усърдието на църквата от Антиохия и да преживеят духовно съживление. Молете се те да вървят напред без да имат страх и презрение към мюсюлманските си съседи и да имат отношение на чистосърдечна любов.

5. Протестантското свидетелстване е малко, но църквите бавно нарастват. Болшинството от протестантските обръщенци идват от редиците на православните и католически църкви. Има евангелско присъствие в повечето големи градове, но не и в по-малките градчета. Липсата на пълновременни работници и лидери ограничават възможностите за растеж. Молете се за учители. Молете се също Бог да вдъхне на Църквата си копнеж по загубените и да им даде християнско разпознаване в тяхното свидетелстване.

6. Обръщенците от Исляма са малцина, но нарастват. Духовните окови, социалните бариери и религиозните предразсъдъци трябва да бъдат съборени преди някой да направи стъпка към Исус. За тези, които я правят се молете за тяхното устояване в гоненията, за приемането им от другите вярващи и за растеж на вярата им. Повечето църкви в Сирия не са готови да евангелизират мюсюлманите, нито пък да приемат обръщенци от Исляма, но има позитивни знаци от работата на библейските кореспондентски курсове и служенията между студентите.

7. Най-недостигнатите:
* Арабските Суни, малцина от които са чули Евангелието.
* Алавитите, които са селско общество, но много влиятелни в армията и правителството. Техните вярвания се различават много от ортодоксалния Ислям.
* Племето Друзи, което живее в Южна Сирия и са тайнствена секта в Исляма. Болшинството от тях не откликват на Евангелието, но има и шепа християни. Кюрдите на север и северозапад, които може би са по-приемащи.
* Бедуините, черкезите, туркмените и циганските малцинства, които са стабилни мюсюлмани без да се знае за християни между тях.

8. На мисионерите не се позволява да престояват в Сирия. Молете се за чуждестранни християни с професии, които да служат там.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.