Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Гвинея-Бисау

Площ 36 125 км2 на брега на Атлантическия океан между Сенегал и Гвинея. Население: 1 132 000. Столица: Бисау, с население 223 000. Официален език: португалски. Грамотност: 25%. Общ брой езици: 27. Народностни групи 31: А - 22 Б - 5 В - 4 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 43%, традиционни вярвания 41%, християни: 14,32 %. Мисионери в Гвинея-Бисау 150.

Молитвени нужди:

1. Лидерството в Евангелските църкви е зряло, с истинско разбиране за евангелизиране и мисии, но все още има много църкви във вътрешността без пастор, ако те имат пастор, то той е отговорен и за други 10 събрания. Молете се други християни да бъдат призовани към служение. Молете се също за Библейския институт, управляван от Евангелската църква и създаден за да обучава местни пастори. Искайте от Господ повече местни учители и цената за следването в Института и подкрепата за студентите да бъде посрещната от местните вярващи.

2. Слава на Господ за увеличаването на броя на мисионерите в страната, но все още малцина са фактически концентрирани в достигането на неевангелизираните. Молете се за подновяване на силата, здравето и сигурността на тези, които сега са на полето. Не само условията за живот са трудни, но те също са включени и в духовна битка.

3. Националната Църква е най-силна между народите Баланта и Папел. Има малък брой християни сред другите анимистки и мюсюлмански народи. Молете се националната Църква да има разбирането за мисиите, а също и да има смелост и дарби да бъде ефективна в достигането на тези групи.

4. Недостигнатите, които се нуждаят от молитва:
* Мюсюлманите Фулбе и Мандинго. Това са главно доминиращите народи в много западно африкански държави с богата история и голямо влияние, те са отговорни за вкарването на Исляма в Гвинея-Бисау; нека те да бъдат също така отговорни и за разпространението на Добрата Вест.
* По-малките мюсюлмански народи. Беафада, Сусу, Нулу, Сараколе, Джаканка, Паджадинка и Бадяра имат много малка концентрация на работници, които знаят техния език и култура. Молете се за служение сред тях и за плод, който да дойде.
* Народите с традиционни религии. Слава на Господ, че има сред Фелупе, Байоте, Манканя и Мансоанка християни. Молете се тези християни да могат да видят отговорността да достигнат собствените си народи. Молете се също и за по-малките народи, които са често пренебрегвани.

5. Има една християнска книжарница в столицата, собственост на местен вярващ. В това до голяма степен неграмотно общество книгите не се считат за важни особено, когато са и скъпи. Молете се собственика на книжарницата да има мъдрост в избиране на правилните материали за продажба. Молете се също за национални автори, пишещи книги подходящи за християните в Гвинея-Бисау.

6. Публикуването на цялата Библия на креолски португалски през 1999 е била важна част от историята на Църквата в Гвинея-Бисау. Има също Нов Завет на езиците папел, биджаго, фулбе и мандинго, но те не се използват широко. Молете се за мъдрост и видение в знанието как най-добре да се използват тези преводи в обществото на Гвинея-Бисау. Молете се за продължаващата работа по превода на езиците Баланта и Манджако.

7. Училищата отворени от Църквата посрещат истинските нужди на децата, нужди които държавните училища не посрещат. Молете се тези училища да дават не само добро образование, но да са също места, където се поучава Евангелието и децата приемат Исус.

8. Медийните служения:

9. Християнски радио програми се излъчват всяка седмица по националното радио. Молете се за подобряване на качеството им.

10. Служението с касетите има голям потенциал. Креолския Нов Завет наскоро е бил записан на касети, молете се да бъде използван добре.

11. Филма "Исус" е готов на креолски, фулбе и мандинго. Молете се да бъде мъдро използван и да донесе много плод.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.