Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Казахстан

Площ 2 717 300 км2. Заема по-голямата част от Централна Азия, където са търговските пътища между Изтока и Запада. Обширни области са полупустини. Население: 16 492 359. Столица: Астана, с население 300000. Официален език: казахски. Грамотност: около 97,5%. Народностни групи: 48 А 26 Б 8 В 14. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 60,5%, християни 24,66%, нерелигиозни 14,27%, будисти 0,5%. Мисионери в Казахстан около 50.

Молитвени нужди:

1. Съживлението на казахската идентичност. Правителството отново въвежда казахския език и култура, което предизвиква социално напрежение и има само ограничен успех. Около 40 % от казахците не могат да говорят на собствения си език и в по-малко от половината училища се учи казахски. Все пак има добра социална хармония, като се има предвид етническото разнообразие на Казахстан. Молете се политическите лидерите да успеят да развият мъдро казахската културна идентичност и политическия и религиозен екстремизъм и подтисничеството да бъдат избегнати. Молете се за мир и толерантност, които да подпомогнат християнското служение.

2. Казахсците са били номинални суни мюсюлмани от 1043, но има фолклорен Ислям, който е силно повлиян от анимистични практики. Ислямисткото движение е подкрепяно от мюсюлмански мисионери и пари идващи от Иран, Турция и Арабските страни. През 1991 г е имало 60 джамии, през 2000 г. те са станали 5000. На християнството все още се гледа като на религия на руските потисници. Молете се този предразсъдък и духовните връзки да бъдат разчупени и религиозната тирания да бъде избегната.

3. Руснаците и украинците – повечето претендират да са православни християни. Много от тях са емигрирали обратно в Русия и Украйна. Православната църква желае да е наравно с Исляма в стремеж да премахне религиозната свобода получена при независимостта на Казахстан. Молете се тези опити да бъдат осуетени и малкото съживление в Православната църква да продължи да расте.

4. Недостигнатите малцинства. Казахската култура и религиозно разнообразие могат да направят тази земя, най-отворена и стратегическа за евангелизирането на централно азиатските нехристиянски народи. Някои узбеки и уйгури в Казахстан се обръщат към Христос – молете се Църквата да бъде установена сред тях. Християнството е все още в голямата си част градски феномен, но баптистите обмислят възможности за служение по селата. Молете се Евангелието да бъде споделяно на разбираем език във всички градове и села на тази голяма земя.

5. Докато християнското поколение е намалявало през 90-те има значително растящ интерес от страна на местните хора. Корейските църкви са нараснали значително, както и повечето харизматични, петдесятни и някои баптистки групи. Предизвикателствата са:
* Опасност от масово емигриране от страна на християните. Болшинството от евангелистите по време на комунизма са били германци и сега те са се завърнали в Германия. Много руснаци и украинци също са напуснали.
* Голяма нужда от млади, обучени лидери. Има много местни Библейски колежи и програми за обучение, молете се от там да се издигнат лидери, които да могат да посрещнат предизвикателствата на 21 век.
* Поучаването на здраво слово, свят живот и мисионерски видение. Значителното славянско християнско население се нуждае да развие загриженост за евангелизирането на множеството мюсюлмански етнически групи. Има голяма нужда от библейски учители във всички църкви и всред всеки етнос.
* Способността на християните да се адаптират. Преди няколко десетилетия е имало гонение и преследване, сега Църквата трябва да се приспособи по подходящ начин за да достигне младите хора и казахската култура. Някои баптистки и петдесятни събрания са традиционни и легалистични.

6. Християнското медийно служение. Молете се за:
* Библията. Има голямо търсене за Библии сред Казахсците и руските православни. Молете се за мъдро разпространение на Библейските материали, а също и за работата по преводите.
* Християнското радио. Излъчва малко на казахски. Молете се за нови качествени програми.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.