Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Турция

Площ 780 000 км2. Население: 67 000 000. Столица: Анкара с население 2 800 000. Официален език: Турски. Грамотност: 76%. Общ брой езици: 35. Народностни групи 55: А - 34 Б - 7 В - 14 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,8%, християни 0,03%. Мисионери в Турция около 400 (1 на: 167 500 население).

Молитвени нужди:

1. Турция остава най-голямата недостигната с Евангелието нация в света. Преди нейната територия е била бастион на Ранната Църква, но сега е силен пропагандатор на Исляма. Християнското население се е сринало от 22% до 0,03% от 1900 г. насам. Повечето от тези християни не са турци. Малцина от 67 милионното население от мюсюлмани са чували Евангелието.

2. Турция е нация разкъсвана в различни посоки: Някои търсят близки връзки със запада и членство във Европейския съюз, ислямистите желаят да развиват връзките си с мюсюлманския свят, а националистите с Централна Азия. Конституцията и съдебната система са предимно светски и подкрепят религиозната свобода, но мнозинството от политиците, полицията, а също и растящ брой мюсюлмански фундаменталисти са агресивно враждебни към всичко християнско. Молете се за мъдри промени в конституцията, която да бъде подобрена и за всички опити да се ограничи религиозната свобода да бъдат неуспешни.

3. Бариерите от предразсъдъци и омраза към Евангелието могат да бъдат непредсказуеми. Молете се тези бариери да бъдат съборени:
* Историята. Дългата асоциация на Турция с Исляма и горчивите войни с “християнските” европейски нации, са превърнали обръщението почти деяние на предателство към нацията.
* Културата. Да бъдеш турчин е да бъдеш мюсюлманин, дори и номинален. Страх от семеен натиск, полицейско заплашване и третиране от мюсюлмански екстремисти държат мнозина далеч от Исус.
* Отношението. Дълбокото противене в обществото към всичко християнско прави всяка форма на свидетелствуване трудна. Трябва да се молим за радикална промяна в общественото съзнание.
* Грешното разбиране. Евангелските християни са сравнявани с арменските терористи и Свидетелите на Йехова. Сензационни статии в пресата разпространяват лъжи за християните и допълнително разпалват публичното мнение. Мюсюлманското неразбиране на християнската доктрина представляват друга важна бариера.

4. Християнската Църква като цяло е в упадък поради емиграцията на арменците, гърците и асирийците, които са членове на древните източни църкви. Има съживление в Арменската православна църква, но общо за християните се смята, че са второ качество граждани поради техния етнически и религиозен произход. Евангелските вярващи са неколцина, може би 800 сред етническите малцинства и 500-600 турци или кюрди. Но това, което е причина за хвала към Господ е увеличаващият се брой на местните християнски групи.

5. Мисионерската работа е започнала през 1821 г., но скоро е била насочена към по-приемащите немюсюлмански малцинства, като средство за достигане на множеството. От 1960 г. подновените молитви и опит бавно, но сигурно носят плодове и сред мюсюлманите. Всички мисионери дълго са живели под заплахата от полицейско насилие и изгонване от страната. Молете се за:
* Тези, които са призвани, екипирани и надарени да бъдат мисионери в Турция много трудно се намират.
* Правилните възможности за служение и стратегия, които да помогнат на цялата страна да бъде изложена на Евангелието.
* Правилното взаимоотношение с местните вярващи - твърде много чужденци в една област могат да спрат развитието на зряло лидерство.
* Двадесетте агенции, които имат товар и призвание, да служат на турците - за техните продължителни плодове в съвместната им работа.

6. Недостигнатите народи. За години малкото турски християнски групи са били ограничени главно в Истанбул, Анкара, Измир (Смирна в НЗ) и Адана. Това се променя и малки групи започват да се появяват и в други населени места. Молете се за:
* Живи, растящи християнски събрания да има във всяка една от 71 провинции. Сега само в 9 има такива. Особено има нужда от молитва за Източно анадолските провинции и провинциите около бреговете на Черно море, където живият кюрди и народа Лаз.
* Кюрдите - между тях има около 200 християни от общо 15 милиона. Молете се насилието между управляващите турци и малцинството кюрди да спре.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.