Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Гвинея

Площ 245 857 км2. Население: 8 822 000. Столица: Конакри, с население

1 425 000. Официален език: френски. Грамотност: 36%. Общ брой езици: 30. Народностни групи 40: А - 33 Б - 2 В - 5 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 85,41%, традиционни вярвания 9,67%, християни: 4,72 %. Мисионери в Гвинея 320.

Молитвени нужди:

1. Християнското население е все още малко и е концентрирано в Конакри и югоизточните гори. То се състои главно от християни от племената Киси, Кпеле и Тома. За последното десетилетие християнското население се е удвоило, но не е било последвано от съживление сред останалите народи. Молете се Святия Дух да преобрази индивидуалните личности, семейства и племена, правейки ги модели за истински африкански християнски стил на живот.

2. Обучението на лидерите е голяма нужда. В повечето територии на Гвинея има липса на Лидери, а растежа на Църквата усложнява този проблем. Молете Бог да издига богоугодни национални лидери, които от своя страна да обучават други.

3. Гвинея е една от най-неевангелизираните страни в Черна Африка. Въпреки, че има увеличаване на мисионерската активност, повечето народи са все още пионерско предизвикателство, най-вече такива, които са мюсюлмани със силен анимистичен елемент. Трите главни народа са мюсюлмани. Вярващите от тези групи често са неспособни да излязат от мюсюлманското обкръжение и да живеят свободно като християни. Молете се за тяхната смелост и дързост. Специално се молете за тези народи:
* Малинке – първата църква на Малинке с техен пастор вече е основана и други групи християни се събират по селата. Молете се тези християни да растат върху Божието Слово.
* Фулбе, които са силни мюсюлмани, и които са защитници на Исляма в Западна Африка. Това племе е ключово и е с голяма духовна нужда.

4. Служението сред младите хора е жизнено важно, понеже 50% от населението е под 16 години. Нека Божия Дух да доведе тези млади гвинейци до Христос!

5. Все още има 18 народа без никакви мисионери, те представляват около 5% от населението. Техния малък брой често означава, че те ще бъдат евангелизирани последни:
* Мюсюлманите Уасулунке, те живеят в Източна Гвинея и са затворени за външно влияние. Молете се Бог да отвори тяхното общество и сърца за Евангелието. Между тях има една малка църква с мисионерски пастор.
* Маня, които живеят между евангелизираните Тома, но са обикновено пренебрегвани в евангелизирането. Има направени аудио касети на техния език – това ще е главния инструмент за достигането им. Мисионер от племето Тома е изпратен да ги достига.
* Мандени, Тукулор, Джаканке, Фулакунда и Бага имат много малко вярващи и няма мисионери между тях.
* Повече от 600 000 бежанци от гражданските войни в Либерия и Сиера Леоне са отворени за Евангелието и мисионерска работа, но един цялостен подход е очевидно важен за достигането на тези лишени хора. Интегрирането им във вече съществуващите църкви в техните области е също предизвикателство.

6. Помощни служения:

* Литературата е предизвикателство. Има три християнски книжарници, но е необходимо ограмотяване на християните в тази посока.
* Превода на Библията е една от основните мисионерски задачи за идващите години. Девет езика имат Новия Завет, 11 други езици имат нужда от преводачи.
* Филма "Исус" е с голям потенциал за евангелизирането на Гвинея. Може би половината от страната е видяла филма, тъй като е преведен на десет езика и шест други са в подготовка. Молете се за плодове от този филм.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.