Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Либия

Площ 1 760 000 км2 Население: 6 452 325. Столица: Триполи с население 1 174 335. Официален език: Арабски. Грамотност: 22%. Общ брой езици: 11. Народностни групи 36: А - 24 Б - 3 В - 9 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 96%, християни 3,32%. Мисионери в Либия 115 (1 на: 56 000 население)

Молитвени нужди:

1. Свободното разпространение на Евангелието не е възможно. Последната мисионерска база е била затворена през 1960 г. Само няколко християнски работници от други страни служат сред чужденците в Либия. Либийските власти са позволили на малко на брой католически медицински служители да работят. Цялото население на Либия е недостигнато от Евангелието. Никога не е имало свидетелстване сред берберите или сред хората, живеещи в южните оазиси. Молете са тази земя да се отвори за Царя на царете.

2. Християнската общност е голяма, но съставена от чужденци. Либийските вярващи се броят на пръсти. Повечето от християните са номинални и малко от тях имат възможност да ходят на благодатни богослужения. Малко са активните протестантски и католически събрания. Може би в Либия има около 100 групи от вярващи от различни националности - по-специално корейски инженери, пакистански работници и специалисти от Западна Европа и Америка. Малцина от тях могат да общуват с либийците и всеки такъв контакт е опасен. Молете са за успешно свидетелствуване сред мюсюлманите, за мъдрост и Божията закрила над мисионерите.

3. Други средства за разпространение на Евангелието:
* Радиото. Един от най-добрите начини да се достигнат либийците. Три Евангелски станции излъчват програми за Либия: от Ливан (111 часа на седмица), от Сейшелските о-ви (13 часа на седмица) и най-чистото излъчване от Монако (7,5 часа седмично). Молете се тези излъчвания да имат вечни плодове.
* Християнската литература, аудио и видео касетите. Те могат да се внесат в Либия само тайно. Молете се за разпространение на християнските касети въпреки препятствията. Молете се за обръщение на чиновниците, които поставят бариери пред внасянето на християнската литература. Библейските кореспондентски курсове до голяма степен са спирани поради цензура.
* Либийците в чужбина. Бежанци от тоталитаризма, дипломати, студенти и бизнесмени могат да бъдат спечелени за Исус от християните от другите страни.

4. Съдбата на българските медици в Либия. Молете се за справедлив съдебен процес, в който ще възтържествува правдата. Молете се за тези наши сънародници чрез тази ситуация да стигнат до покаяние и вяра в Исус.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.