Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Киргизстан

Площ 198 500 км2. Централно азиатска държава в планината Тян Шан. Население: 5 071 000. Столица: Бишкек, с население 950 000. Официален език: киргизки и руски. Грамотност: около 97%. Народностни групи: 41 А 24 Б 7 В 10. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 78,08%, атеисти 13,6%, християни 7,83%. Мисионери в Киргизстан – около 138.

Молитвени нужди:

1. Киргизите имат безпрецедентна възможност да вярват в Господ Исус. Молете се жътвата да продължава. Молете се следните бариери да бъдат съборени:
* Историята – векове на ред чужденци са управлявали тази страна и са и налагали техните религии – турските армии през 17-ти век вкарват Исляма и руснаците през 19-ти донасят православието, а след това в 20-ти налагат комунизма.
* Възстановяващия се Ислям. Киргизите са мюсюлмани по култура, но практиката и разбирането на Исляма са на ниско ниво. По времето на комунизма е имало 33 джамии, а сега те са 120 плюс 2000 ислямски домашни молитвени събрания. Киргиз, който е станал християнин се счита за предател на етническата идентичност и семейната сплотеност.
* Спиритизма – истинската религия на киргизите. Повсеместните капища са по-забележителни дори от джамиите. Страх от зли очи, използване на амулети, окултни практики, шамани и демонизирани хора са широко разпространени.

2. Правителството се нуждае от смелост, средства и дори от чудеса, за да се преобрази икономиката на Киргизстан. Молете се за това и за политическа стабилност и за икономически, социални и религиозни свободи от които тези хора се нуждаят.

3. Християнството е било почти изцяло религията на руснаците и украинците преди 1990 г. Баптистите, петдесятните и по-новите деноминации след 1990 г. са в растеж, печелейки киргизи. Молете се за:
* Единство между християните.
* Намножаването на църквите. През 1990 г. е имало само 45 протестантски църкви, а през 2000 г. - над 200.
* Духовното израстване на Киргизката Църква. Родени са ефективни християнски лидери. Има растяща мисионерска загриженост както за киргизите, така и за отвъд границите на страната.

4. Икономическата ситуация влияе и депресира всички. Възрастните и инвалидите страдат най-много. Здравните служби са неприветливи, но се подобряват поради помощни тренировъчни програми, осъществени от чужденци. Корупцията и сивата икономика са навсякъде. Молете се християните да намерят честна работа, да използват законни начини за правене на пари. На много от тях е помогнато да започнат свои малки фирми. Главните социални злини, с които християните се борят са: алкохолизъм, наркотрафиканство и растящ брой бездомници в гетата на Бишкек. Молете се църквите да бъдат видими и да печелят благоволение за официална регистрация и така да имат легитимация в киргизското общество.

5. Най-неевангелизираните:
* Селските и полуномадските киргизи, живеещи в планински селца. Малцина от тях са чули за Исус.
* Долината Фергана на юг се дели с Таджикистан и Узбекистан. Таджиките и около 600 000 узбеки са в голямата си част недостигнати. Тук периодично се развива ислямска терористична дейност. Има опити за християнско свидетелствуване там, но все още няма основана църква в региона Баткен.
* Племето Дунган са наследници на китайските мюсюлмани. През 2000 г. мултиетническа агенция започна работа с тях.

6. Молете се пълния превод на Библията на киргизски да бъде завършен скоро.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.