Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Израел

Площ 28 251 км2. Население: 5 954 610. Столица: Йерусалим, с население

680 000. Официален език: иврит. Общ брой езици: от целия свят. Грамотност: 98%. Народностни групи: 41 А - 21 Б - 12 В - 9. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: юдаизъм 80,65%, мюсюлмани 14,60%, християни 2,25%. Мисионери в Израел 338.

Молитвени нужди:

1. Връщането на евреите в Израел се е ускорило след падането на комунизма в източна Европа и Етиопия, въпреки, че някои виждат това като изпълнение на пророчеството в Езекийл 20:32-34, повечето се връщат в древната си земя невярващи. Молете се за националното духовно възстановяване чрез Месията Исус (Римляни 11:25-31)

2. Интензивния 50 годишен конфликт между евреи и араби се нуждае от разрешение. И двете страни претендират за земята. Молете се за справедлив, траен и адекватен отговор на проблема.

3. Враждата срещу християнството е бариера за преодоляване в умовете на евреите. Християнските нации са унищожавали израелския народ чрез преследване (както Холокоста) или прозелитизиране. Молете се Евангелието да бъде разбирано като изпълнение на тяхното юдейско наследство и за повсеместно обръщане към техния Месия. Молете се още за провалянето на всички опити за ограничаване на религиозната свобода и отричането на еврейската идентичност на месианските вярващи.

4. Израелските евангелисти са главно месиански евреи и араби, които са израелски граждани. Има около 11 000 такива вярващи, от които 3000 са с руски произход. Има над 70 иврит говорящи общества и 53 домашни църкви. Молете се за:
* Смелост в свидетелстването – юдейската секта Хареди счита израелските евангелисти за подриващи юдаизма и периодично ги преследва.
* Яснота в поучението и разбирането за тяхното еврейство. Израелските вярващи имат нужда да разбират културната си идентичност без да правят компромис с новозаветната вяра.
* Ефективно водачество. Има нужда от израстване в зрялост на пасторите, дълбочина и помазание върху проповядване на Словото и издигане над чувствата на ревност, гордост и малоценност. Молете се за пробив в тези области.
* Единството. Започва съдържателно приятелство между различните грапи и между еврейско говорещите и арабско говорещите събрания.

5. Главни предизвикателства относно недостигнатите:

* Ултраортодоксалната секта Хареди са само 10% от населението, но имат повече политическа власт от 83% светски евреи. Те са културно изолирани, преследващи собствените си цели и много легалистични. Молете се за много от тези модерни фарисеи да станат като Никодим.
* Руските и украински евреи, които съставляват най-големия дял от населението в Израел. Те са отворени за Евангелието.
* Етиопските евреи Фалаша са разочаровани, в по-голямата си част – бедни. Между тях има около 500 християни, но те понасят голямо преследване.
* Арабите – 97% са мюсюлмани. Малко са тези, които искат да ги достигнат.
* Обществото Друзе – 99 000 души.

6. Протестантската мисионерска сила. Много мисионери идват в Израел с екзотични идеи и нереалистични разбирания, които срещат малко изпълнение и трудна сработка с местните вярващи. Молете се тези призвани от Бога да имат жизнени служения в ефективното си достигане на нехристияните и скъпоценното общение с местните вярващи. Приятелското евангелизиране, раздаване на литература и насърчаване на вярващите са главните нека в служенето.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тези страни.