Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Индия
(5 част)
Щатите на Индия

Джаму и Кашмир. Територия: 222 000 км2. Население: 9 400 000. Столица Шринагар. Религия: мюсюлмани 64,2%, хиндуисти 32,2%, сикхи 2,2%, будисти 1,2%, християни 0,16%.

Молитвени нужди:

1. Кашмир е станал международна трагедия. Индия и Пакистан са водели 4 войни за този щат с 30 000 убити и 800 000 бежанци. Молете се за мъдрост, добро държавническо управление и от двете страни, справедливо отношение към мюсюлманското мнозинство и помощ за бежанците. Кашмир е духовно беден щат. През 1990 г. броят на църквите е 167 с около 20 000 християни, с голям процент номинализъм и християни, които не са местни. Молете се за увеличаване на ефективността на църквата за достигане на разочарованото и уморено от войната население.

2. Мисиите винаги са били ограничени, през 1998 г. е имало само 115 мисионери, като повечето от тях са били в Джаму, а не в разкъсания от война мюсюлмански Кашмир. И все пак Евангелието напредва. Молете се за нови работници да бъдат призвани във всяко населено място.

3. Недостигнатите народи. Всички са в тази категория. Молете се за:
* Кашмирските мюсюлмани, които стават все по-войнствено настроени заради своята вяра. По-малко от 100 християни са излезли от мюсюлманската общност. Някои от тях са били убити. Молете се делата на ислямските екстремисти да са причина за другите мюсюлмани да търсят правата вяра в Исус.
* Тибетските будисти, живеещи на север и североизток, и които са много слабо евангелизирани.
* Висшата каста на брамините хиндуисти. Известни са само 15 вярващи сред тях.

Карнатака. Територия: 192 000 км2. Население: 53 500 000. Столица Бангалор. Религия: хиндуисти 85,4%, мюсюлмани 11,6%, християни 2,1%.

Молитвени нужди:

1. Карнатака е южен щат в Индия с най-голяма духовна нужда. Християнските общности са насочени към себе си и културно изолирани. Молете се за събаряне на всички бариери, стоящи пред разпространението на Евангелието. Хиндуистите притискат християнските училища да се изучава хиндуизъм.

2. Бангалор е индийския "силиконов град" и е място, където много християнски агенции са разположили офисите си. Молете се значително богатото християнско общество в Бангалор да бъде съживено.

3. Най-неевангелизираните – почти всички народи в Карнатака са недостигнати. Молете се специално за:
* Племето Лингаят, живеещи предимно на север, изтъкнати в обществото и в политиката, но силни хиндуисти, само с неколцина вярващи.
* Племето Ади - само 41 вярващи в три църкви.
* Девадазис са момичета, насилвани за храмова проституция – над 50 000 в щата.
* В Карнатака има 2479 пощенски кода, в 80% от тях няма християнски работници до 1998 г.

Керала. Територия: 39 000 км2. Население: 33 000 000. Столица Тривандрум. Религия: хиндуисти 57,7%, мюсюлмани 23%, християни 19,3%.

Молитвени нужди:

1. Християните в Керала са директни наследници от работата на Апостол Тома, започнала през 52 г. Те имат висок социален статус, но като чели са станали още една каста в хиндуисткото общество и малцина дръзват да свидетелстват на хората от другите култури и религии. Молете се Ефесяни 2:13-17 да се отнася за тези християни.

2. Недостигнатите народи. От средата на 90-те години има покачване на интереса към мисиите.
* От 35-те малки племенни групи само 3-4 имат значителни християнски общества. Повечето са хиндуисти, анимисти или поклонници на демони.
* Мюсюлманите Малабар, живеещи в Северна Керала и наброяващи 7 милиона. Служението на няколко агенции е довело до няколко хиляди новоповярвали, но съпротивата срещу Евангелието е голяма и новите християни са страдали много. Молете се за тези, които са включени в това тежко и скъпо служение.
* От по-висшите хиндуистки касти и от 41 по-нисши касти хиндуисти само от 6 или 7 има хора приели Исус.
* Християнската мисионерска работа е неефективно разпределена. Само в 58% от пощенските кодове има християнски работници.

3. Християнските медии за свършили много за да събудят интерес към мисиите. Телевизионните и радио програми, насочени към широката публика се радват на добър отклик.

Съживената църква в Керала може да има силно влияние в цяла Индия поради високото ниво на образование, финансово богатство, динамизма на много християни и тяхното присъствие в цяла Индия.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.