Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Бангладеш

Площ 144 000 км2. Население: 148 039 000. Столица: Дака, с население 7 543 000. Официален език: бенгалски, английския е често използван. Грамотност: 24%. Народностни групи: 57 А - 32 Б - 15 В - 10. (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 87%, хиндуисти 11,7%, християни 0,52%. Мисионери в Бангладеш 316 (1 на 468 480 население).

Молитвени нужди:

1. Бангладеш е бил твърда почва за Евангелието. Отвращението от жестокостта на пакистанската репресия в името на Исляма в гражданската война през 1971 г. разклати бангладешката лоялност към Исляма и даде нова възможност за Евангелието. Обаче надигането на екстремистки мюсюлмански групировки, искащи по-радикален Ислям влияе християнското свидетелство по много начини. Молете се сегашната свобода за всички да практикуват и прогласяват техните собствени религии да бъде трайна. За лидерите на Бангладеш да се справят с многото проблеми на една от най-бедните страни в света. Силите на Сатана да бъдат разчупени.

2. За Бангладешките църкви, които растат бързо и са си поставили смели мисионерски планове.

3. Съживлението в църквите е най-голямата нужда. Молете се Святия Дух да се движи в следните области:
* Номиналното християнство. Бедността, неграмотността и липсата на обучени богобоязливи водачи са довели до повърхностност и номинализъм сред християните.
* Единството. Молете се за Националното християнско общение на Бангладеш, което търси да окуражи Евангелското единство, съвместните им действия в Евангелизъм, обучение и помощни програми.
* Мисионерското видение. След години на малък интерес се наблюдава нарастващо желание за достигане на най-големите нехристиянски общества.

4. Лидерството в църквите. Бог е издигнал ново поколение от водачи, които Му служат отвъд тяхната собствена общност, но все още такива са малцина. Молете се за намножаването на зрелите лидери.

5. Недостигнатите. Малко нации по света имат по-голям брой хора тотално недокоснати с Евангелието. Молете се за:
* Мюсюлманите. Всред 110 млн. мюсюлмани има само няколко хиляди вярващи християни, но техния брой се увеличава.
* Хиндуистите, които се чувстват уязвими като религиозно малцинство. От 29 нисши касти само 4 са над 2% християни. Висшите касти остават противници на Евангелието.
* Бихарските мюсюлмани, които отказват да живеят в Бангладеш, но на които не им се дава гражданство в Индия или Пакистан. Те живеят в огромни бежански лагери. Молете се това тяхно състояние да отвори врата за Евангелието.
* Племенните народи някои от които се противопоставят на Благовестието, а други не са имали възможност да чуят: анимистите Мру; будистите Чакма, Мок и Кхянг (между тях има 1200 християни).
* Студентите, младите хора и децата. Над половината от населението е под 16 години. Много малко внимание им е обърнато.

6. Мисиите са добре приветствани заради техните социални програми, но само няколко са директно включени в Евангелизъм и основаване на църкви. Молете се за закрилата на мисионерите, снабдяване на нуждите им и помазание в служението им.

7. Християнската литература, която е в голям недостатък, отпечатването и разпространението на Библията; християнското радио и филма “Исус”. Молете се за ефективното обучение на работещите с филма и за тяхната закрила, а така също и за свобода да се прожектира в населените места като средство за основаване на църкви.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.