Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Непал

Площ 141 000 км2. Население: 25 000 000 Столица: Катманду с население 1 500 000. Официален език: непалски. Общ брой езици: 124. Грамотност: 40%. Народностни групи 105: А - 92 Б - 9 В - 4 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: хиндуисти 74,82%, будисти 16%, мюсюлмани 5%, християни 1,89%. Мисионери в Непал 717.

Молитвени нужди:

1. Страната се нуждае от политическа стабилност и мъдро правителство след първото десетилетие на демокрация, което завърши с убийството на кралското семейство. Молете се за новия крал – той няма популярността на предишния. Молете се за мир – има опасност от гражданска война. Молете се за честно, балансирано правителство, което е способно да се заеме сериозно с огромните икономически проблеми. Бедността на по-голямата част от населението е основен проблем.

2. Църквата в Непал процъфтява сред натиск и гонение. Нараснала е в брой, разнообразие и зрялост, но освен молитва за по-голяма свобода има и други поводи за молитва:
* Деноминационализма – основани са много чуждестранни, както и местни, деноминации. Молете се Църквата да бъде пазена от партизанства, доктринални диспути и грешки. Молете се специално за Непалското Християнско Общество, което търси да създаде форум за молитва, споделяне, единство и съвместно служене.
* Гонението, въпреки че е по-слабо отколкото през 80-те години е все още реално. Това е не само поради хиндуисткото екстремистко движение, но и също поради гонения от страна на семействата, общностите, а в някои части на Непал и от някои партизани маоисти. Молете се за благодат и запазване на вярващите.
* Партньорско сътрудничество между църквите и чуждестранните агенции. Финансовото подпомагане се оценява от непалците, но често е лишено от взаимодействие между чужденците и местните хора. Молете се за мъдрост и чувствителност, за всички участници в това начинание.

3. Първото поколение непалски вярващи имат добра основа. Молете се за:
* Ефективно подаване на лидерството на следващото поколение.
* Мъже и жени с видение, които са пълни със Святия Дух, за да изпълнят задачите пред тях. За много служението ще бъде мъчно поради липса на финанси.
* Обучаването на лидерите. В миналите години това е било невъзможно. Сега има 13 Библейски колежа и семинарии, както и краткосрочно обучение, осъществявано от различни църкви и агенции.

4. Най-недостигнатите. Много народи и касти са слабо достигнати. Молете се за:
* Влиятелните висши касти Брамини и Чатри. Гордост, идолопоклонство, страх и демонични окови държат много далеч от открито идване до Исус. И все пак в сравнение с Индия, много по-голям брой се покайват.
* Алади и Майтили в долините Терай на индийската граница. Неколцина от тях са чули Евангелието и те са били студени. Племето Тару са повече анимисти отколкото хиндуисти и много малки църкви са основани между тях.
* Планинските народностни групи – почти изцяло тибетско свързани, повечето са ламаистични будисти, живеещи в изолирани планински общности такива като племето Лоба. Повечето от обществата са малобройни, а християните са малцина. Има увеличаващ се брой на вярващите сред племето Шерпа в областта на връх Еверест.
* Тибетските бежанци – за дълго време недостигнати; сега растящ брой между тях търсят Господа и има няколко църкви там.
* Увеличаващия се брой на мюсюлманите. Много са Бенгали, Кашмири или урду говорещи търговци. Само около 20 вярващи от мюсюлмански произход са известни. Няма насочена работа към тях.
* Университетските студенти. Има 100 000 студенти в три университета, а християнската организация IFES е основала 25 християнски групи, но повечето студенти остават недостигнати.

5. Други помощни служения, за които се изисква молитва:

* Преводът на Библията е в развитие на 12 езика, но практическите и духовни пречки за тяхното довършване са много. Една такава пречка е липсата на грамотност и образователни програми. Има 83 езика без никакво Писание и 16 езика, на които има определена нужда от превод.
* Възстановяването на Непал от земетресения на 25 април 2015 (7.9) и на 26 април 2015 (6.7). Хиляди намериха смъртта си и десетки хиляди бяха ранени или изгубиха имуществото си. Нека Бог употреби това бедствие за да направи сърцата на непалците съкрушени и възприемчиви на Благата Вест.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.