Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 12 част

Специални административни райони

Хонг Конг. Територия: 1092 км2. Планински полуостров и 230 острова близо до брега на провинция Гуангдонг. Население: 7 000 000. Религия: религиозната свобода на Хонг Конг е гарантирана в договора между Хонг Конг и република Китай за ненамеса във вътрешните работи и взаимно уважение, което означава, че конгконгските християни трябва да се въздържат от религиозни дейности в останалия Китай.

1. През 1997 г. Хонг Конг беше върнат на Китай. Това се посрещна със смесица от страх и еуфория - особено сред християните. Молете се Божиите цели за Хонг Конг да продължават да се изпълняват както в китайската диаспора по света, така и в Китай.

2. Християнската общност е 10% от населението, но дълго е упражнявала силно влияние в обществото като е управлявала 505 училища, 60% от социалните организации и 25% от болниците. Това влияние може да се прекрати ако християнските лидери се съгласяват с негативното отношение на властите, потенциалното излагане на църквите на дискриминация или дори гонения. Молете се Църквата да бъде смела и безкомпромисна в упражняването на нейната пророческа роля в обществото.

3. Предизвикателствата, които стоят пред Хонгконгската църква:

* Нуждата от обновяване и съживление.

* Увеличаващото се богатство и материализъм, които изсмукват духовното посвещение.
* Разделения относно доктрини и харизматични въпроси. Някои от бариерите са били съборени след като пастори са започнали да се молят заедно. Молете се църквите да бъдат единни за молитва, евангелизъм и мисии.

4. Хонгконгският подземен свят, който е проникващ навсякъде и доста силен. Техните дейности са наркотрафик, сводничество, комар и изнудване. Има около 50 мафиотски организации, наречени Триади, с общ брой членове 600 000. Християнските служения сред наркоманите и криминално проявените се е увеличило с известен успех. (Причина за това е и работата на "Обществото на Св. Стефан, основано от Джаки Пулинджър).

5. Страхът от бъдещето е увеличил идолопоклонството и суеверията. През 1989 г. е бил построен най-големият образ на Буда, който да защитава Хонг Конг. Духовните сили зад това трябва да бъдат разоръжени и да се донесе свобода на:
* Индустриалците, богатите финансисти и бизнесмени.
* Имигранти от Китай Много от тях живеят в мизерни квартири или в пренаселени апартаменти. Те са обезсърчени и разочаровани, но също са и едни от най-откликващите на Благата вест.
* Южно-азиатското население – наследство от британското управление. Повечето са търговци (Синди, Панджаби, Гуджарати) в охранителния бизнес (непалците Гуркас) или в ръчните занаяти (пакистанци). Сред пакистанците има няколко християни.
* Мюсюлманите, които са главно пакистанци, малайци, индонезийци и народи от Средния Изток.

Макао. Територия: 17 км2 – малък полуостров и два острова, на 64 км западно от Хонг Конг, на брега на провинция Гуангдонг. Население: 470 000. Една от най-гъсто населените области на Земята – 28 000 души на км2. Религия: има пълна свобода на религията, християни 7,31%.

1. Макао е уникален с това, че е бил първата християнска територия в Азия, която е станала нехристиянска. В 1600 г. Макао е бил 95% католически, през 2000 г. този процент е само 7,4. Католическата църква е пострадала катастрофално, а протестантските църкви винаги са били малки. Молете се хората в този град да бъдат променени от Божието Слово.

2. Макао е бил стартиращата база за протестантските мисии в Китай. Там е бил кръстен първия китайски християнин, първата китайска Библия е преведена и е погребан Робърт Морисън – първия протестантски мисионер сред китайците. Днес това е едно от най-слабо обучените в християнството китайски общества в света. Царквата е малка, разделена, без видение и отслабена от емиграция и борба за власт. Молете се за местни лидери, които да бъдат издигнати и да помогнат на църквата да оцелее, да расте и да бъде за благословение в Китай и по света. Макао може да се нарече "греховен град" – хазартът и проституцията са главните машини за пари, които се управляват от Триадите, безпощадно водещи войни с другите мафиотски организации. По време на португалското владение е царувало беззаконие, но новото правителство иска промяна. Молете се този град да загуби лошата си репутация, а Евангелието на Христос да промени обществото толкова заслепено от греха.

3. Най-недостигнатите:

* Много работници идват от Китай, някои работят законно, но повечето - незаконно. Те се трудят дълги часове, рядко имат почивни дни, но са отворени за Благата вест. Молете се за тези, които искат да ги достигнат и направят ученици на Исус.
* 12 000 китайски бежанци от Мианмар, а също и тези които са въвлечени в развлекателната индустрия.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.