Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 5 част

Провинциите на Китай

Провинция Гуангши Жуанг. Територия: 220 400 км2 – най-южната провинция, граничи с Виетнам, дом на най-голямата китайска малцинствена група Жуанг. Население: 47 800 000. Столица Нанинг. Религия: главно китайски религии и анимизъм, християни 1%.

1. Растежа на християните сред народа Жуанг е повод за хваление. В момента има около 70 000 християни, половината от които са Жуанг. Правителствените ограничения срещу християните се прилагат жестоко. Молете се за продължаващ растеж и за зрели лидери.

2. Жуанг са откликнали на Евангелието поради усърдна молитва и служението на радио FEBBC, филма "Исус", превода на Библията и др. Християните са главно в северните части на провинцията. Другите народи: То, Нунг, Млао, откликват малко, а сред народите: И, Лакия, Пуша и Йеронг няма никаква мисионерска работа.

3. Народите Яо наброяват 2,2 милиона души в планините на Гуангши. Те говорят стотици езици и диалекти. Само сред 2 народа има малки групи християни. Между Юнуо, Нуну, Чангпирг Ю Миен, Бунуо и Бяо Миен няма служения нито отклик на Евангелието. Молете се за евангелизиране на всеки народ в Гуангши. Превода на Библията за повечето народи все още не е започнал, а Новия Завет на езика Жуанг е незавършен.

Провинция Гуижоу. Територия: 174 000 км2 – планинска, южна провинция – бедна и неразвита. Население: 37 000 000. Столица Гуиянг. Религия: будизъм смесен с политеизъм и анимизъм сред етническите малцинства, християни 3,9%.

1. Слава на Господ за удивителния растеж на Църквата в някои области. Повечето от тези християни се намират на северозапад. Хроничен проблем е липсата на образовани лидери.

2. Предизвикателството на недостигнатите е голямо:
* Гъсто населените югоизточни части на провинцията имат вероятно около 1000 вярващи в регистрираните църкви.
* 20-те Миао народи – 2 от тях са християни, 2 имат значителен брой вярващи, 6 имат малко вярващи, а 10 нямат нито един вярващ.
* В провинция Гуижоу има 39 самобитни народа без каквото и да е свидетелстване. Хмонг, Хму, Шуи, са големи групи от народи, но с малцина вярващи. Молете се за местните и външните християни да достигнат тези недостигнати хора.

Провинция Джиангсу. Територия: 102 600 км2 – относително просперираща, плодородна провинция на запад от Шанхай. Население: 73 866 000. Столица Нанджинг. Религия: християни 7,6%.

1. Растежът на Църквата е бил огромен от 1980 с един милион вярващи в регистрираните църкви и много повече в домашните църкви. Молете се никаква уловка или атака на врага на душите да не успее да спре растежа.

2. Столицата Нанджинг е важен център за християните – една от най-престижните семинарии и печатница на регистрираните църкви са тук.

Провинция Джиангши. Територия: 164 800 км2 – в южно-централната част на Китай. Население: 42 654000. Столица Нанчанг. Религия: християни 4,8%.

1. Комунизмът в Китай е започнал от тук – един марш завършил с политическия триумф на тези идеология, а всъщност огромно бедствие за Китай. Пагубното влияние на тази история все още се отразява на Джиангши. Молете се провинцията да се отърве от всички, които се противят на Бога.

2. Има области, където християните се намножават, но много части на провинцията са неевангелизирани.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.