Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Индия
(7 част)
Щатите на Индия

Мегалая. Територия: 22 400 км2. Население: 2 175 000. Столица Шилонг. Религия: християни 64,6%, хиндуисти 14,7%, мюсюлмани 4%, анимисти 16,7%.

Молитвени нужди:

1. Мегалая е християнски щат. Племето Касис са основно презвитерианци и католици, а племето Гаро – баптисти. Има 40 други деноминации и увеличаващ се брой харизматични групи. Католическата църква също расте бързо. Има доста мисионери, но малко от презвитериански или баптистки църкви, където традиционализма започва да става проблем. Молете се за съживление в по-старите деноминации.

2. Предизвикателствата пред Църквата:
* Младите странят от Църквата – има много наркомани и отпаднали младежи.
* По-малките племена Тако: Хаджонг, Рапхакоч и Микир все още вярват в анимизма. Хиндуистките и мюсюлмански малцинства са слабо засегнати с евангелието и техния брой се увеличава чрез имиграция от Бангладеш и другите индийски щати.
* Столицата Шилонг е с най-голяма концентрация на нехристияни, като половината му население е хиндуиско, мюсюлманско и анимистично. Но все пак там има 150 църкви и християнски общности.

Мизорам. Територия: 21 000 км2. Население: 860 000. Столица Айзаул. Религия: християни 85%, будисти 8%, хиндуисти 7%.

Молитвени нужди:

1. Мизорам е една от най-активните християнски територии в света. Повечето вярващи са презвитерианци или баптисти, но има също и 60 други деноминации. Съживленията в последните години са раздвижили Църквата и трансформирали обществото. Мизорам сега е най-грамотния и добре образован щат в Индия. Мизо мисионерите в Индия и в чужбина наброяват над 2 000 – една от най-високите статистики в света.

2. Предизвикателствата, с които християните трябва да се преборят:
* Разцепления в деноминациите и миждуетнически напрежения са повод за дискредитиране на единството, което се очаква от вярващите.
* Сериозни социални проблеми – увеличаване на корупцията, младежка престъпност, употреба на наркотици и алкохол.
* Племената Чакма и Рианг, които са главно будисти и са бежанци от щата Трипура трябва да бъдат евангелизирани.

Нагаленд. Територия: 16 600 км2. Население: 1 550 000. Столица Кохима. Религия: християни 87,5%, хиндуисти 10,1%, мюсюлмани 1,7%.

Молитвени нужди:

1. Нагаленд е уникален – с най-високия процент баптисти от което и да е друго място в света. Над 100 000 християни Нага си събраха да празнуват 125 години християнство пред 1997 г. Съживленията през 1965, 1966 и 1972 вкараха нов живот, копнеж и вълна от евангелизаторска и мисионерска работа. Хиляди Нага служат на.Господа в други части на Индия и в чужбина. Молете се навлизането на технологиите, материализма и леко отношение към Евангелието да не навредят на духовния живот и огън.

2. Ефективността на християнското свидетелство е нарушена от междуетнически вражди, дълга партизанска война за независимост, скритите ефекти на корупция, деноминационни разделения (има 21 баптистки деноминации и растящ брой по-нови независими църкви) и растящия номинализъм. Молете се за връщането на тези християни към тяхната първа любов и се молете църквите да се адаптират уместно към по-младото поколение.

3. Християнското лидерство. Малко християнски области в света имат такава висока гъстота на теологични колежи – има най-малко 8 такива. Малцина Нага, които са завършили тези учебни заведения стават мисионери, молете се студентите да бъдат ефективни пастори и мисионери, а също и за по-добра координация и растеж на вече съществуващото Нага мисионерско движение.

4. Превода на Библията. Сигурно е че 2 милиона Нага имат добър Библейски превод. 20-те племена говорят 36 езика със 124 различни диалекти, но само 12 племена имат цялата Библия и 11 Нов Завет с продължаваща работа по превода на 6 езика. Молете се професионалната работа на тези добре образовани преводачи да бъде употребена за превода на Библията на много други индийски езици.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.