Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Индия
(8 част)
Щатите на Индия

Ориса. Територия: 155 700 км2. Население: 37 500 000. Столица Бубанешвар. Религия: хиндуисти 94,7%, християни 2,1%, мюсюлмани 1,8%.

Молитвени нужди:

1. Гонението на християните се е засилило през 90-те. Заедно с щата Гуджарат в Ориса преследването на християните е най-жестоко от хиндуистките екстремисти. Много църковни постройки са били разрушени, а християнските работници – атакувани. Някои са били убити. Смъртта на Греям Стейнс и неговите синове през 1999 г. причини ужасена реакция на местно, национално и глобално ниво. (Те бяха изгорени живи в автомобила си от хиндуистки екстремисти.) През 2000 г. властите в Ориса увеличиха гонението като изискваха всяко водно кръщение да получава разрешение от тях. Много деноминации и мисионерски агенции са били сплашвани в северната част на щата. Молете се това гонение да пречисти Църквата, да увеличи броя на новите вярващи и да изгради правилното видение.

2. Църквата е нараснала през 90-те, въпреки гонението от страна на властите. Растежа е бил разпокъсан – 62% от християните са от нисшите касти, 25% от племето Далит и повечето от тях живеят в областта Сундергарх на север и областите Кандамал и Гаджапати на юг. Молете се за индийските агенции, които търсят начини за увеличаването на този растеж.

3. Не свършените задачи:
* Висшите касти като Брамините и Короно никога не са били срещнати с делото на Господ Исус.
* Има много области с малцина християни. 6-те източни и 13-те западни области са с по-малко от 1% християни. От 1111 пощенски кода 56% нямат християнски работници през 1998 г.
* Племенните групи. От 62 групи 20 са с по-малко от 0,1% християни, а другите 42 с по-малко от 1%. Молете се специално за пробив сред Батуди, Буйа, Бумиджи, Гонд, Колхо, Параджа, Сантал, Сиял и Койя.

Панджаб. Територия: 50 400 км2. Население: 24 100 000. Столица Чандигар. Религия: сикхи 63,6%, хиндуисти 34%, християни 1,1%, мюсюлмани 1%.

Молитвени нужди:

1. Панджаб е родното място на сикхизма и е единствения щат в Индия, където сикхите са мнозинство. Техния известен златен храм се намира в Амрицар. Сикхите наброяват 25 милиона души и те имат уникална култура и доктрини. По време на партизанската война, водена за отделяне от Индия 25 000 души бяха убити, в това число и премиера Индира Ганди. Слава на Бога, че през 1992 г. между хиндуистите и сикхите беше установено примирие.

2. Между християни и сикхи се е водил много малък диалог. Молете се тези потенциално откликващи на Евангелието хора да намерят Христос. Сихките Мазаби са най-отворени за Евангелието, а сикхите Джат започват да стават по-приемащи. Националната Индийска Вътрешна Мисия има мисионери посветени за работа със сикхите и над 40 църкви и групи са стартирани.

3. Много църкви са във взаимодействие за достигането на Панджаб. Някои от целите са:
* Основаване на силни църкви в 12-те области на Панджаб.
* Християнски работници, работещи във всяко едно от 141 населени места – само в 53% през 1998 е имало работници, но към 2000 г. във всички населени места е имало работници. Молете се да бъдат основани църкви.

Раджастан. Територия: 342 000 км2. Население: 53 300 000. Столица Джайпур. Религия: хиндуисти 89%, мюсюлмани 7,5%, джайнисти 1,8%, сикхи 1,5% християни 0,12%.

Молитвени нужди:

1. Християните са много малко на брой в малцинствените племенни групи и племето Далит. По официални данни през 1991 г. е имало 50 000 християни, но този брой е нараснал значително, особено сред племето Бил на юг. Молете се за продължаващо нарастване на броя на работниците и църквите въпреки гонението от страна на властите и увеличаващата се опозиция.

2. Недостигнатите:
* Племената Бил, Мина, Гаразия и др. са хиндуистки и едва сега започват да се отварят за Евангелието.
* Племето Мео, са мюсюлмани, не са известни християни между тях.
* По-висшите касти хиндуисти и по-специално Раджпут, Джатс и Марвари не показват интерес към Евангелието.
* Столицата Джайпур с население 2 милиона души има около 10 000 християни, много от които са от Южна Индия, а други са номинални.

3. Видение за бъдещето: Основаване на църкви във всички 1404 по-големи населени места.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.