Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Виетнам

Площ 331 653 км2. Население: 83 283 300. Столица: Ханой, с население

3 500 000. Официален език: виетнамски. Грамотност: 94%. Общ брой езици: 87. Народностни групи 83: А - 38 Б - 39 В - 6. (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будисти 54,14%, атеисти 21,80%, християни 8,16%, традиционни виетнамски вярвания 8,10%, Цао Дай 5,60%, конфуцианство 1,10%, мюсюлмани 0,70%. Мисионери във Виетнам – няма данни.

Молитвени нужди:

1. Виетнам е една от малкото комунистически нации в 21 век и среща нови предизвикателства. Репресии от всякакъв тип върху свободата продължават, а в същото време обществото е болно. Наркомания, СПИН, проституция и експлоатация на деца са много често срещани. На всяко живо бебе, което се ражда има два аборта, един от най-високите проценти на аборти в света. Молете се идеологическата и морална тъмнина в тази страна да бъдат разпръснати от светлината на Евангелието.

2. Виетнам е страната с едно от най-жестоките гонения срещу християните. Гледайки на християните като на заплаха за комунизма политиците искат или да контролират Христовата Църква, или да я ликвидират. Правителствените опити се засилват понеже Църквата отговаря на гонението с растеж и основаване на нови църкви. Регистрираните църкви правят до известна степен компромис с вярата си, а тези, които не се регистрират са нелегални, карайки повечето от вярващите да бъдат събирани тайно. Молете се за:
* Тези които са в затвори заради вярата си. Повечето пастори, които са в затвора лежат при сурови условия. Молете се за християни в затвора – много затворници се обръщат към вярата след чуване на Евангелието.
* Регистрираните църкви. Молете се те да стоят надалеч от правителствените манипулации и строги ограничения. Църквата на север е страдала много повече и властите там са по-стриктни. Събранията са разрешени в неколцината останали църковни постройки, другите са били затворени или разрушени. Евангелизаторството и пътуващите проповедници са забранени. Контактът с чуждестранни християни е невъзможен. И все пак тези църкви растат.
* Нерегистрираните църкви. Те са преследвани от полицията, събранията им са често прекъсвани и лидерите им арестувани. И все пак смелостта и издръжливостта на тези вярващи, подложени на такова гонение, рядко пропада, а растежът на тези събрания продължава. Има напрежение между лидерите на регистрирани и нерегистрирани църкви.

3. Лидерите са от ключова роля за виетнамската Църква. Вследствие на растежа на Църквата, расте и вероятността от фалшиви учения и грешки. Няма възможности за обучение – липсват Библейски семинари и училища. Молете се за внасяне на повече учебни материали и теологични книги. Божият Дух да води вярващите в цялата истина.

4. Най-малко достигнатите. Сегашния растеж на Църквата не е засегнал много от етническите групи:
* Виетнамците живеещи на север. В резултат на по-дългото комунистическо присъствие те са много по-слабо евангелизирани от южните виетнамци.
* Мюсюлманите Чам и будистите Кхмер по делтата на р. Меконг. Само една шепа вярващи са известни между тях. Има нужда от хора, които да занесат Евангелието до тях.
* Северните племена са повечето будисти и анимисти, много без нито един вярващ сред тях. Християнското радио е ключово служение в тези области, но все още не на всички езици има радиопредавания. Правителството е започнало да заглушава излъчванията за да осуети разпръскването на Благата вест.
* Комунистите и правителствените лидери. Идеалната комунистическа държава, за която те се бият и страдат е доказано от опита, че не съществува. Разочарованието е широко разпространено. Религиите Цао Дай и Хоа Хао се противят силно на комунизма и наброяват около 4,5 милиона членове. Броят им обаче намалява. Християните трябва да са чувствителни към техните уникални култури и вярвания и по подходящ начин да ги достигнат.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.