Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Лаос

Площ 236 800 км2 Тясна земя, разположена главно между Тайланд и Виетнам. Планинска с 55% гори. Население: 5 132 960. Столица: Виентян с население 286 000. Официален език: Лао. Грамотност: 57%. Общ брой езици: 92. Народностни групи 111: А - 101 Б - 8 В - 2 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будисти 61%, традиционни вярвания 31%, християни 1,85%, мюсюлмани 1,10%. Мисионери в Лаос: няма данни.

Молитвени нужди:

1. Голяма част от Лаос е все още неевангелизирана. След години на тежка работа мисионерите са видели значителен пробив сред Хмонг и Кхму, но от 1975 г. малко може да се направи от чужденци. Християнството не се разпространява лесно сред разнообразието на етно-езиковите граници, оставяйки много племена напълно недостигнати. Молете се цялата страна да бъде отворена за Евангелието.

2. Църквата е страдала много откакто комунистите са на власт. Християнството има етикет на лъжлива религия, която нарушава обичаите на Лао и е обявено за враг номер едно на държавата. Църквата във Виентян е инфилтрирана от правителствени шпиони и преследването и затварянето на вярващите се е увеличило в последните няколко години. През 2000 г. е имало 24 потвърдени случаи на затваряне на някои от лидерите. И все пак Църквата расте и се разпростира. Молете се за:
* Твърдост и благодат за тези, които страдат от тежката ръка на правителството.
* За увеличаване на свободата за евангелизиране, основаване на църкви и строене на молитвени домове – сега това е забранено. Много църкви са затворени насила и вярващите сега се срещат тайно по домовете в много области. Някои християни от етническите малцинства са били принудени да се преместят да живеят в други области.
* Видение и товар за евангелизиране на многото етнически малцинства.
* Ефективно единство сред лидерите на Евангелските църкви и домашни групи.

3. Лидери за църквите. Над 90% от всички обучени лидери са напуснали Лаос през 1975 г. Днес напускането на страната за обучение е трудно и опасно. Наскоро над 200 Лао са били обучени в основаване на църкви и лидерство по принципа на домашните църкви. Молете се тези методи да могат да екипират лидерите изцяло за тяхното служение. Молете се скоро да се издаде разрешително за отваряне на Евангелско Библейско Училище.

4. Християнската работа не е официално разрешена, но определен брой чужди вярващи помагат в различни области: агрономство, обезвреждане на американските бомби, останали в земята от виетнамската война и много други, правителството обаче са колебае между голямата нужда на Лаос и желанието му за независимост. Молете се за отворени врати за преводачи на Библията, апостоли и Библейски учители - духовните служения с най-голяма нужда. Молете се също за мъдрост в чужденците в техните действия, решения и взаимоотношения с християнските лидери в Лаос.

5. Недостигнатите народностни групи:

* Лао – доминиращия народ в Лаос. Описват го като тих и миролюбив, но антихристиянското правителство и пасивната природа на Лао са главните пречки за тяхното евангелизиране. Може би между тях има 3-4 хиляди християни и може би те са ключа за занасянето на Евангелието до останалите в Лаос.
* Племената Тай, говорещи 15 езика. 200 християни между 0,5 милион души.
* Планинците Хмонг са известни с тяхната съпротива, понякога насилие към комунизма и правителствения контрол. Почти всички Хмонг християни са напуснали Лаос през 1973 г. От всички народи в Лаос Хмонг откликват най-много на Евангелието.
* Северните племена много от които са отговорили на Евангелието в Китай и Тайланд. Между тях не е имало никога мисионерска работа.
* Малките южни племена са били евангелизирани за първи път между 1957 – 1963 г., но войната е осуетила основаването на църкви между тях.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.