Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Индия
(4 част)
Щатите на Индия

Гоа. Територия: 3 660 км2. Население: 1 280 000. Религия: хиндуисти 64,5%, християни 31,2% (почти всички католици), мюсюлмани 4%.

Молитвени нужди:

1. Традиционният Католицизъм е наследство от португалското владичество векове наред.Хинду вярванията и обичаи са преплетени с християнството. Новият живот в Христос и ясното разбиране на Библейското християнство са от особена нужда. Протестантите са само около 1100 души, а протестантските църкви едва няколко. На главният в този щат език конкани няма добър превод на Библията нито Евангелска литература.

2. Божии работници, които говорят езика конкани са от голяма нужда. Малцина са тези, които се опитват да достигнат номиналните католици, хиндуисти или мюсюлмани.

Гуджарат. Територия: 196 000 км2. Население: 45 милиона. Столица Ахмадабад. Народностни групи: 64. Религия: хиндуисти 89,4%, мюсюлмани 8,9%, джайнисти 1,2%, християни 0,5%.

Молитвени нужди:

1. Гуджарат е родното място на Махатма Ганди. Няколко екстремистки хинду групи са поляризирали обществото чрез насилствени действия срещу най-нисшите хинду касти, мюсюлманите и християните. Молете се тези събития да отворят очите на много хора към истината. По-голямата част от обществото е затворена за Евангелието. Тъжно е, но мисленето на традиционната християнска общност е било хиндуизирано.

2. Християнската църква е предимно Католическа, Църква на Северна Индия и Методистка. Най-общо компромис с Хиндуизма, разцепленията и липсата на евангелизации са спрели развитието на християнския живот. Молете се тези причини да бъдат елиминирани и християните в този щат да осъзнаят, призива на Господ Исус за единство, любов и смело свидетелствуване.

3. Недостигнатите. Докато някои племенни народностни групи откликват на Евангелието в същото време остава много работа за вършене. Молете се за работници в следните племена:
* Сауращра - югоизточен полуостров, където живеят 12 милиона души и има само 7 християнски църкви. Областта Амрели има 1 милион души население и само 1 църква.
* Северен Гуджарат, който е повече мюсюлмански. Има много малко християни в тази област.
* Недостигнатите касти - Бханги, Надия и Паси, които живеят по градовете и са по-отворени за Благата вест.
* Двадесетте племенни народи с малък или никакъв опит да им се занесе Евангелието - по-големите от тях са Дублоа, Дханка и Радхава.
* Народа Парсиис добре образовани, богати, с персийско потекло, които следват Зороастризма. Малцина от тях са повярвали в Исус и много малко работа е била свършена между тях.

Хариана. Територия: 44 000 км2. Население: 18 милиона. Столица Чандигар. Народностни групи: 40. Религия: хиндуисти 89,3%, сикхи 6,2%, мюсюлмани 4,1%, джайнисти 0,27%, християни 0,08%.

Молитвени нужди:

1. Хиндуисткото съживително движение е много активно и много антихристиянско. Църквата е изключително слаба и в засилващ се упадък. Молете се духовните сили в този щат да бъдат обезоръжени, пленниците пуснати на свобода и да дойде съживление в тези църкви.

2. Недостигнатите: Хариана е един от най-слабо евангелизираните щати в Индия. Индийските мисионерски агенции работят сред 8 милиона души от кастата Джат и сред 1,5 милиона от кастата Чамар. Молете се тяхната работа да има вечни плодове. Молете се също за недостигнатите мюсюлмани и джайнисти. Не е преведено нищо от Библията на главния език на щата харианави.

Химачъл Прадеш. Територия: 56 000 км2 - планински щат в подстъпите на Хималаите. Население: 5,5 милиона. Столица Шимла. Народностни групи: 210. Религия: хиндуисти 95,9%, мюсюлмани 1,7%, будисти 1,2%, сикхи 1,1%, християни 0,08%.

Молитвени нужди:

Химачъл Прадеш е най-слабо евангелизирания щат в Индия, църквата е малка, слаба и нерастяща. Молете се християните да се мобилизират и да се освободят от тази трагична ситуация чрез изпращане на мисионери. Тук е центъра на хинду поклонничеството в Хималаите, така че силни духовни власти на нечестието трябва да бъдат вързани в името на Исус. Християнското мисионерство и силно ограничено. Агенцията IEM основава църкви в областта Кулу и Шимла - столицата на щата, но това са само 3 църкви с 50 вярващи. В този щат има ужасяваща лоялност към идолите и анимистичния Хиндуизъм, които трябва да бъдат строшени. Молете се за будистите Лахули, които са недостигнати с Евангелието.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.