Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Пакистан

Площ 796 095 км2. Население: 162 130 850. Столица: Исламабад с население 1,1 милиона. Друг голям град е Карачи с нас. над 16 млн. Официален език: урду. Общ брой езици: 69. Грамотност: официално: 38%, действителна: около 25%. Народностни групи 88: А 79, Б 7, В 2 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 96,08%, християни 2,31%. Мисионери в Пакистан - 579.

Молитвени нужди:

1. След половин век на бездарно управление Пакистан се нуждае от правителство, което да позволи на истинската демокрация да се развие. Молете се за връзване на духа на беззаконие и насилие, които покриват тази нация и за издигане на лидери на интегритета.

2. Ислямизацията сериозно е навредила на икономиката и социалното единство на обществото. Растящия брой ислямски училища са отрова за младото поколение, което намразва Индия, Запада и християните, и показва желание да умре биейки се за Исляма. Молете се тази идеология да бъде дискредитирана, така че влиянието и да бъде разрушено.

3. Християните, които идват от ислямски произход са особено под ударите на закона на Шарията. Има, може би, хиляди тайни вярващи, но малко са (и все пак увеличаващ се брой), които изповядват Христос - това може да ги доведе до убиването им. Молете се за закрила, увеличаване на броя им и за добра интеграция с останалите християнски общности. Често такива вярващи преживяват двойна травма - отхвърляне от тяхната собствена общност, а след това неприети и от християните.

4. Църквата расте въпреки многото социални пречки. Много християни живеят в голяма бедност и са изтласкани в края на обществото, но последните две десетилетия показват подобрение. Молете се за:
* Съживление. Липса на поучение, беднотията и неграмотността са понижили духовните стандарти и се е появил номинализъм, корупция и практикуване на окулт от тези, които изповядват, че са християни.
* Духовното водачество в църквите. Трагична е историята на лидерските борби, съдебни процеси и разделения в някои деноминации. Молете се водачите да бъдат модел на духовност и благочестивост.
* Смело да свидетелстуват за тяхната вяра с нехристияните. Само малцина имат товар за достигане на мюсюлманите. Тимовете на OEM предизвикват много вярващи да бъдат въвлечени във достигане на недостигнатите - молете се това предизвикателство да обхване цели събрания.

5. Недостигнатите. Над 160 етнически групи и 40 езикови групи са без жизнено важните християнски събрания и без ефективни мисионерски инициативи. Малко страни предлагат по-голямо предизвикателство за мисии. Молете се за:
* Балучите и брахуите. Има само 10 християни от 4,5 млн. души от народа Балучи.
* Народа Патан на северо-западната граница с Афганистан. Там има само 2 събрания от вярващи и няколко мисионера, които работят между тях.
* Народите от далечния север. Над 27 по-малки народностни групи живеят в долините на планините на Кашмир, Кохистан и др. Молете се специално за народа Буруша, балти, ковари, шина. Няма известна нито една църква между тези народи, а само малцина християни.
* Народа Панджаби и народа Синдхи.
* Карачи, който е един беззаконен град, с неговото огромно население, междуетнически конфликти, отвличания и криминални насилия се явява все пак като ключ за достигане на цялата страна. Там живеят около 1 млн. наркомани и няколко християнски организации им служат. 120-те хиляди християни в града са почти изцяло панджаби и гуанезе, а не местни пакистанци.
* Ислямската секта Ахмадия. Малцина от тези 3 милиона Ахмадия по света са дошли до Господа, но техните страдания, породени от гонението на останалите мюсюлмани ги правят по-отворени за добрата вест.

6. Мисионерите, които служат в Пакистан в по-голямата си част са прикрепени към вече съществуващи църкви, а малко от тях са заети с пионерски задачи и основаване на нови църкви. Молете се за тяхната протекция, плодоносност и за нови възможности за достигане на множеството недостигнати народи и територии.

7. Християнски помощни служения:
* Превода на Библията е голямо предизвикателство, защото само 7 езика от 69 имат Нов Завет или Библия.
* Християнското радио. Липса на зрели, обучени християни спъва понататъшното развитие на това важно служение. За много пакистанци това е единственият начин да чуят Евангелието. Часовете на излъчванията обаче са ограничени.
* Филма “Исус”. Той е преведен на 13 езика и вероятно 16% от пакистанците са го гледали. Молете се за защитата и закрилата на екипите и за отворени сърца.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.