Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Йемен

Площ 531 869 км2. Население: 18 807 000. Столица: Санаа, с население 1 400 000. Официален език: арабски. Общ брой езици 7. Грамотност: около 43%. Народностни групи: 20 А 12 Б 4 В 4. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,94%, християни 0,05%. Мисионери в Йемен - няма данни.

Молитвени нужди:

1. Йемен е бил дълбоко повлиян от войни през последните 4 десетилетия - три граждански войни, конфликт със съседните държави, Сомалийският колапс в анархия и Етиопо-Еритрейската война. В страната има над 50 милиона оръжия. Молете се за правителство, което да може да управлява честно и да доведе нацията до единство и мир.

2. Йемен преди е бил известен със своите благовония, но сега наркотикът гат е станал основният приход за селяните там. Над 80% от възрастните хора дъвчат този наркотик и много голяма част от обработваемата земя е предназначена за неговото култивиране. Почти 40% от националната икономика е въвлечена в този наркотик. Негативните ефекти на социалния и семейния живот са огромни. Корупция във високите места пречат на подпомагащите програми за развитие да бъдат ефективни. По-малко от половината население има достъп до здравните служби и почти половината деца страдат от недохранване.

3. Християнството е било силно до 400-та година, но е било почти изцяло премахнато от мюсюлманското нашествие през VII век. Савската царица е управлявала Йемен и е видяла мъдростта на Соломон преди три хилядолетия. Нека и днешните граждани на тази страна да търсят мъдростта, която е от Бог, както е обещано в Исая 60:6.

4. Незаконно е за немюсюлманин да обръща мюсюлмани в християнството и въпреки това излъчванията по радиото, споделяне на вярата с тактика и Божията намеса е допринесло за около 100 йеменци да повярват в Исус. За йеменците е опасно открито да бъдат вярващи в Исус заради многото социални преследвания за тези, които го вършат. Молете се това преследване да не бъде пречка на Йеменците свободно да отиват до Исус и да се събират за общение. Молете се за обръщението на техните семейства, защото от тях идва най-голямото преследване.

5. Повечето християни са чужденци. Болшинството са етиопски бежанци, между които има няколко процъфтяващи евангелски общества. Други са от Западна Европа и Южна Азия, работещи светска работа или служещи в някои неправителствени организации. Църквата в Аден (втория по големина град в Йемен) е била възстановена за християнско поклонение. Молете се чуждестранните вярващи да подпомагат йеменските вярващи и техния духовен растеж въпреки многото атаки от дявола чрез обезкуражаване, болести, изолация. Няколко от тези чуждестранни вярващи са били отвлечени за кратки периоди в миналите години.

6. Сега има по-широки възможности за чужденците да служат на Господа чрез бизнес, образование, здравеопазване и развиващи се програми. Корупцията обаче, официалното изнудване, недоверието, архаичните закони и лошата инфраструктура ограничават времето и ресурсите. Молете се за азиатците, европейците и другите християни да отговорят на Божия повик за тази земя и да имат добри възможности да живеят и свидетелстват за Христос.

7. Йемен е една от най-неевангелизираните страни. Молете се за спасението на:
* Северните племена - включително хората в Санаа и народите в планините на север и североизток. Много от тях са полуномади.
* Централен Йемен, където ключови градове са Теиз и Иб.
* Арабите Тихама по крайбрежията. Много бежанци от Войната в залива са се установили в този район. Ключовият град е Ходейда.
* Южен Йемен с космополитният град Аден и областта Хадхрамаут.
* Йеменските жени - техният жребий е жесток, техните възможности за образование и живот извън дома са ограничени. Как те ще чуят за Исус и ще се научат да живеят за него?
* Южно-азиатците - много от тях са търговци и занаятчии в Аден. Повечето са мюсюлмани или хиндуисти, някои са католици, има и 1000 йеменски евреи.
* Сомалийците, много от които са йеменски граждани, други - бежанци. Неколцина са дошли до вярата, но повечето остават неевангелизирани.

8. Християнските медии, нуждаещи се от молитва:
* Превода на Библията, разпространението на християнската литература, филмът "Исус" (сега преведен на няколко ключови езика, но възможностите да се показва или да се разпространяват видеокасети са ограничени), Християнското радио -молете се за работата на FEBA, TWR и SAT-7. Молете се за вечни плодове и раждането на живи общности в резултат на тези излъчвания.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.