Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Ливан

Площ 10 230 км2. Население: 3 631 030. Столица: Бейрут с население

2 050 000. Официален език: арабски. Общ брой езици: 4. Грамотност: 92%. Народностни групи: 18 А - 2 Б - 5 В - 11 (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 59,76%, християни: 31,93%, друзи 7%. Мисионери в Ливан - 112.

Молитвени нужди:

1. Ливанската история е трагична за последните 50 години – граждански войни и чуждо нашествие. Тази богата икономика в миналото сега е разрушена, средната класа – редуцирана и социалния баланс – нарушен. Войната свърши, но не и ефектите й. Молете се за:
* Правителството и лидерите. Съгласно общата практика президентът на Ливан трябва да бъде маронитски християнин, министър-председателят – мюсюлманин Суни, а говорителя на парламента – шиитски мюсюлманин. Те дават пример за хармонична работа помежду си за доброто на всички ливанци.
* Душевното изцеление на всички ливанци. Над 80% от населението е било в криза по време на войната. Всички са загубили по някой близък, много са загубили домовете и работата си.
* Желание за прошка на тези, които са причинили страданията. Молете се вместо за страдания заглавията във вестниците да говорят за работата на Святия Дух.

2. Християнската общност е била дълбоко травматизирана. Те са загубили политическата и икономическата си сила и голяма част от населението си поради емиграция – от 62% през 1970 до 32% през 2000 г. Молете се много от тях да имат лична вяра и дълбоко посвещение към Господ Исус и така да бъдат благословение за нацията си и света.

3. Обучените лидери в Евангелските църкви са от голяма нужда. Намаляването на броя на мисионерите, емиграцията на църковни лидери и липсата на други служители са оставили много събрания без ефективна пасторска грижа. Сала на Бога, това сега се променя. В Ливан сега има няколко Евангелски Библейски училища. Молете се преподавателски състав, за снабдяване на нуждите от финанси и за качествени студенти.

4. Недостигнатите. Въпреки, че законните и социалните последствия от обръщане към Исус са големи, все пак известен брой ливанци стават християни през последните години. Така че молете се за:
* Мюсюлманите шиити, които са най-радикални от останалите религиозни групи. Те живеят главно на юг на границата с Израел, в долината Бекаа. Ислямистката групировка Хисбула е подкрепяна от Иран, силно настроена срещу всичко западно и против всякакъв мирен договор с Израел. Молете се те да открият празнотата на религията без Исус – както мнозина са го направили.
* Мюсюлманите сунити, които са главно на североизток, в Бейрут, Триполи и Сидон.
* Племето Друзи - добре организирано общество, тяхна територия е планинската област на изток от Бейрут. Те имат тайнствена религия, което изхожда от Исляма. В последните години няколко агенции, работещи с тях са видели стотици да идват при Исус. Нека автентична църква да се роди там.
* Палестинците – бездомен трагичен народ. Пълен мир или хармония не са възможни без разрешаване на техния проблем – особено на тези в бежанските лагери. Между тях има християни, някои са евангелисти, но болшинството са мюсюлмани и недостигнати.
* Бедните. Болшинството от бедните се мюсюлмани (ливанци и палестинци). Слепите, глухите и сакатите са често пренебрегвани от обществото по принцип. Молете се за вярващите и за различни агенции, които да им служат.

Молете се за ливанските вярващи, да хванат видението за достигането на тези 5 групи.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.