Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Иран

Площ 1 648 000 км2. В центъра пустиня, заобиколена от планини. Население: 73 235 000. Столица: Техеран с население 9 400 000. Официален език: фарси. Грамотност: 52%. Общ брой езици: 50. Народностни групи 85: А - 73 Б - 4 В - 8 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99%, християни 0,4%. Мисионери в Иран - нито един известен.

Молитвени нужди:

1. Ислямската революция е донесла много кръвопролития, разделения и объркване в много от иранците. Огромните жертви са донесли оскъдни плодове. Ислямската тирания е допринесла за по-голяма жестокост и корупция отколкото системата, която тя замени през 1979 г. Интензивна антизападна и антихристиянска пропаганда е причинила обратния ефект, каращ много мюсюлмани да търсят отговор на тези проблеми. Нека тази болка, причинена от този фанатизъм, омраза, жестокост и религиозен екстремизъм да отвори много сърца за Господа на мира и врати за Евангелието.

2. Лидерът на Ислямистката революция Аятолах Хомеини умря през 1989 г. В негова памет е построен мавзолей за 9 милиарда долара и въпреки това наследството, което той е оставил в сърцата на иранците като горчивина и яд продължава да живее. Молете се демоничната система, която стои зад Исляма да бъде строшена и хората да могат да видят любовта и благодатта на Исус и да дойдат до Него. Молете се тази земя да бъде отворена за Евангелието.

3. Много ирански мюсюлмани от времето на революцията насам показват определен интерес към Християнството. Разочарованието спрямо Исляма е мълчаливо, но широко разпространено. Вероятно днес около

6 000 иранци са християни. Молете се те да бъдат първите плодове на изобилна жътва сред Иран.

4. Протестантските църкви обикновено са малки, затворени в себе си и страдащи преди революцията. Травматичните промени в страната са увеличили посвещението и привързаността към Църквата. Тези промени също са съборили някои деноминационни бариери между Англиканската, Презвитерианската и Петдесятната църкви. Някои от тях са станали пламенни свидетели за Господ. От дванадесетте пастора в Петдесятната църква десет са били хвърляни в затвор и един е бил екзекутиран. Въпреки това много вярващи се присъединяват към тези църкви, независимо от преследванията. За първи път персийските християни са в по-голям брой отколкото християните от етническите малцинства. Молете се за тези вярващи, за тяхната твърдост във вярата и растеж в Благодатта.

5. Мисионерските служения вече имат забрана да служат в Иран. Молете се за мисионерите, работещи между иранците в Европа, Северна Америка и Австралия. Молете се вратата на Иран и милионите неевангелизирани да се отвори за Евангелието. Някои от най-големите абсолютно недостигнати народностни групи в света са в Иран. Молете се мисионерските агенции по света да се молят, планират и работят заедно с иранските вярващи в подготовка за голямата жътва.

6. Недостигнатите народи. Молете се за всяка една от по-големите народностни групи, споменати по-долу. Нито една от тези нехристиянски народностни групи не е достигната и само в 8 от 60-те от тези народи има вярващи. Молете се специално за:
* Народите в планините Загрос: Лури, Бакхтиари и Кашгай. Те са вероятно най-малко достигнатите с Евангелието народи. Няма известен нито един християнин между тях нито пък някой, който да е правел опит да ги достигне.
* Турските народностни групи, наброяващи 10,5 милиона души с малцина вярващи между тях. Повечето от тях никога не са чували Евангелието.
* Народите на югоизток - Балочи и Брауй. Те са неспокойни и нещастни под иранско управление. Между тях няма нито един християнин.
* 66 438 села в Иран, като само в половин дузина от тях има постоянно християнско свидетелство.
* 177 градчета и градове. През 1985 г. в тези градове и имало само 30 протестантски църкви.
* Вярващите в Бахайската религия. Между тях няма нито един, който да е оставил тази фалшива религия и да е станал християнин. Малко е било направено за евангелизирането на 5-те милиона бахайци по света. Молете се Бог да издигне хора, които да работят сред тях.

7. Християнските помощни служения са с голяма стойност в Иран днес. Често те са били единствения начин за достигане на болшинството от населението. Такива са: християнската литература, християнските видеокасети, които са доста популярни, защото са забранени от властта, християнското радио и изключително важния проект по превода на Библията на 35 езика в Иран.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.