Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Тайван

Площ 36 000 км2. Население: 22 797 420. Столица: Тайпе с население 7 350 000. Официален език: мандарин. Грамотност: 94%. Общ брой езици: 22. Народностни групи 87: А - 54 Б - 26 В - 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: конфуционизъм 43,21%, будизъм 25%, атеисти 25,30, християни 6,06%. Мисионери в Тайван - 963.

Молитвени нужди:

1. Изборите през 2000 г. поставиха на власт правителство, което открито говори за възможна независимост от Китай. Враждата, която Китай показва срещу всяка промяна на статуквото, може да доведе до война, ако тайванското правителство иска отделяне. Молете се за мъдрост и сдържаност за всички тайвански, китайски и международни лидери, въвлечени в този спор.

2. Тайван остава единственото китайско население Хан в света, където все още се очаква духовния пробив. През 90-те влиянието на будизма значително нарасна със значителен брой привърженици 4,9 милиона през 1995 г. Много от похватите на будистите за печелене на нови привърженици са взети от християните. В Тайван е характерно почитането на мъртъвците, това е главната спънка за приемането на Исус. В прибавка към това е и растящия материализъм стимулиран от бързо покачване на жизнения стандарт. Молете се всяка пречка за възприемането на Евангелието да бъде съборена.

3. Църквата в Тайван. Презвитерианското пионерско служение е започнало още през 1865 г., но значителен пробив сред тайванците е имало чак през 30-те години на 20-и век, а сред планинските жители на Тайван – през 40-те. Между 1960 и 1990 г. е имало застой. Главните предизвикателства пред Църквата са:
* Духовна сила – да устоява срещу хазарта, дълбоко вкорененото поклонение пред мъртъвци, надигащия се материализъм и агресивна опозиция от страна на другите религии. Много християни все още са в страх от тези неща.
* Слабо посвещение. Твърде малко от тези, които са приели Исус и са кръстени във вода стават активни участници в църковния живот. Има висок процент на отпадане от вярата. Малцина християни са ловци на човеци.
* Липса на пастори и пълновременни работници. В повечето църкви събранието просто стои и очаква пастора да свърши цялата работа

4. Най-неевангелизираните области и народи в Тайван:
* Тайванската работническа класа са езиково и културно различни от болшинството Евангелски църкви, които говорят на езика мандарин. Тези хора представляват 60% от населението и между тях има малко църкви или работници специално работещи с тях.
* Обществата Хака на североизток и югоизток. Вече има национална група от работници с желание да ги достигне. Основани са около 70 хака говорещи църкви.
* Мюсюлманското общество е главно от племето Уй, идващи от Китай, а също и около 11 000 малайци. Има малък брой работници сред тях.
* Островитяните Пенгу, наброяващи 97 000. През 1964 г. е имало 17 църкви между тях, но сега повечето не функционират.

5. Мисионерското видение е в упадък откакто се е увеличила дипломатическата изолация на страната. Молете се за възстановяване на това видение. Междукултурни, тренировъчни програми се организират постепенно и броят на кандидат-мисионерите се увеличава и все пак много църкви са готови по-скоро да дадат финанси, отколкото техните членове за мисиите.

6. Подпомагащи служения, нуждаещи се от молитва:
* Християнската литература. Били са публикувани много книги и от местни, и от чужди автори. Молете се тази християнска литература да пробие и в светските книжарници.
* Християнското радио. Стартът му е бил даден през 1991 г. Сега много се прави от лютераните и баптистите.
* Християнските видео филми. Има добри видеоматериали. Молете се за ефект от гледането им.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.