Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Мароко

Площ 459 000 км2. Население: 33 483 400. Столица: Рабат с население 1 200 000. Официален език: арабски, френски и английски - широко използвани. Грамотност: 50%. Народностни групи: 30 А - 23 Б - 1 В - 6 (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,8% Християни: 0,16% Мисионери в Мароко - няма точни данни.

Молитвени нужди:

1. Ислямът е бил установен в Мароко чрез нашествието на арабските армии през VІІ век. Църквата по онова време, съставена предимно от бербери е била заличена. Около 80% от сегашното население на Мароко няма никакъв контакт с Евангелието. Молете се за отделните личности, а така също и за цялата нация да бъдат отворени за посланиците на Кръста.

2. Молете се за краля и тези, които са на власт, за радикална промяна на ситуацията в Мароко. Правителството отхвърля да признае законността, дори и съществуването на Мароканската църква, колкото и малка да е тя. Молете се за по-голяма свобода и признаването на християните.

3. Слава на Бога за големия интерес към Евангелието, но се молете това да води до докосване, изобличение, обръщане към Исус и желание за събиране с другите християни. На всеки напредък врагът на душите се противопоставя и яростно поставя всяка възможна пречка пред свидетелство, давано от местните християни.

4. Църквата в Мароко е реалност, но това е коствало висока цена. Растежът е бил бавен. Вероятно около 400 са местните вярващи, които изповядват Исус, а така също има и други тайни вярващи. В 8 града има малки християнски групи. И все пак са малко тези групи, които могат да се нарекат видима и организирана Църква. Молете се за основаването на църква във всеки град и тези вярващи да излъчват мирът и радостта от пребъдващият в тях Спасител. Молете се за дълбоко доверие и общение, които да заменят всеобщия страх и недоверие, съществуващ дори и сред вярващите, така че те да имат желание да се срещат заедно въпреки риска.

5. Преследването на вярващите и заплашването им се е увеличило силно от 1968 г. Хора, които са станали вярващи в Исус са обект на хвърляне в затвора, защото не спазват ислямските практики, като например поста през месец Рамадан. За църковните групи е много трудно да намерят места за събиране или да организират християнски сватби и погребения. Преследванията имат много форми: дълги полицейски разпити, отлъчване от обществото, уволнение от работа, посегателство срещу семейството и периодически хвърляне в затвора. Вярващите се нуждаят от окуражаване, подсилване на тяхната вяра, освобождение от страха от човеци и небесна дързост всред жестоките гонения, през които минават.

6. Трудно е за лидерите да бъдат разпознати и обучавани в тази враждебна обстановка. Тези които имат подготовка в чужбина рядко се връщат за служение в Мароко. Молете се Мароко да има дадени от Бог, изпълнени с Духа лидери за всяка група от вярващи.

7. Християнското радио е било толкова успешно, че е направен всеки опит за неговото спъване и дискредитиране. Молете се за:
* Радиоизлъчванията: TWR излъчва 6 часа на седмица, но това е недостатъчно. Молете се за по-дълги предавания.
* Подходяща дългосрочна стратегия за ефективно основаване на църкви чрез радиото.
* GMU, AWM и мисионерите от Църквата на братята, които пишат, отпечатват и разпространяват литература и подготвят радиопрограми за Северна Африка.

8. Мисионерската работа като такава вече не е разрешена. Християнските работници остават да служат на Господа като медицински сестри, учители и т.н. и тихо съумяват да споделят своята вяра и да окуражат вярващите. Слава на Господ за други мисионери, които отиват да се присъединят към тях - нека техния живот да излъчва, живота на Исус и нека те да имат разумна дързост и вяра за жътва въпреки надзора, натиска и обезкуражаванията. Молете се за нови християни, които да влязат и да заменят тези, които трябва да напуснат. Около 150 християнски работници имат служение, насочено директно към мароканците.

9. Огромната част от населението е недостигната с Евангелието: Берберите, Племената Шаиуя, Харатине и Туарегите. Молете се за тях, защото те са имали много малък контакт с Благата вест.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.