Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Индия 1 част

Площ 3 204 000 км2. Население: 1 милиард. Столица: Делхи, с население 10 316 000. Административно деление: 25 щата и 7 обединени територии. Официален език: хинди и английски. Общ брой езици в Индия: 1652. Грамотност: около 20%. Народностни групи: 432 А - 318 (което я прави страната с най-много недостигнати народи в света) Б - 58 В - 56. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: хиндуизъм 78,8%, мюсюлмани 12%, сикхи 1,92%, будисти 0,7%, християни 2,98%. Мисионери в Индия 766 (1 на 1 305 500 население).

Молитвени нужди:

1. Слава на Бога за безбройните хиляди работници и проповедници, индийци и чужденци, които са работили през вековете за промяната на Индия. Хвалете Го за:
* Съживленията в Южна Индия, в Нагаленд и Мизорам (два от източните индийски щати);
* Обръщението на голям брой племена от най-долните касти;
* За мисионерския товар, основан на молитвите, които са раздвижили много църкви за мисионерство;

2. От страна на Сатана на тези успехи се пречи чрез:
* Войнственият хиндуизъм, който е станал мощна политическа сила, печелейки в последните избори четири северни щати с огромно население, като по този начин мирът и демокрацията са застрашени. Стотиците хиляди обръщенци към Христос от най-долните касти (недокосваемите) са раздразнили мнозинството от населението, което изповядва хиндуизъм. Молете се християните смирено и с любов да сеят семето на Божието Слово, без да правят компромиси с Него.
* Дискриминацията в много щати към тези, които са християни. Християните са смятани за утайката на обществото и на тях се дава най-нископлатената и най-мизерната работа.
* Номинализма в църквите. Живота на много християни е причина нехристияните да бъдат далеч от Исус. Християните често са наричани една от многото касти в хиндуиския свят, поради техния несвят живот.

3. Мисионерските визи за новите работници са давани трудно, така че мисионерството е в упадък. Слава на Бога за издръжливостта и посвещението на тези мъже и жени. Молете се за вечни плодове от тяхното служение и Бог да издигне ново поколение от чуждестранни работници, които да развиват нови служения и да достигнат сърцето на хиндуизма, незасегнатите с Евангелието градове и хора. Много за дълго християните по света забравиха нуждата на Индия за работници.

6. Християнството е било най-растящото малцинство в Индия до 1970 г. Този растеж е намалял в много щати заради ограничителните мерки, взети от правителството и поради рядкото свидетелствуване на християните на нехристияните. По-новите църкви често са по-ефективни в привличането на християните от други църкви вместо да споделят благата вест с хиндуисти и мюсюлмани.

7. Кастите са най-големия проблем за Индия. Конституцията дава равенство на всички. Но не е така в действителност. Около 80% от християните са от така наречените “недокосваеми” касти и все още не са освободени от предрасъдъците на хиндуистите от по-горните касти. Молете се Бог да разчупи тази фалшива йерархия и да освободи милиони вързани от хилядолетната сатанинска традиция.

8. Обучението на християнските водачи е от изключителна важност. Липсата на посветени християнски работници, готови да напуснат всичко заради Христос е най-важния фактор, ограничаващ растежа на Църквата и причиняващ връщането към хиндуизма на новоповярвалите християни в селските области, където има липса на библейско поучение. Средно един пастор се пада на 8 църкви и на 400 села. Молете се за:
* Семинари с правилно Библейско поучение, където християнските работници да израстват.
* Библейските училища наброяват 150. Само 10% от тези, които са били обучавани за християнска работа се захващат с благовестителска дейност или пионерски задачи за основаване на нови църкви. Молете се този процент да се увеличи.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.