Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Монголия

Площ 1 565 000 км2. Степ и тайга на север, три планински вериги и голямата пустиня Гоби на изток. Население: 3 милиона. Столица: Улан Батор, с население 680 000. Официален език: монголски. Общ брой езици в Монголия: 9. Грамотност: 90%. Народностни групи: 19 А - 16 Б - 2 В - 1. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: шаманизъм/анимизъм около 50%, ламаистичен будизъм 26%, атеисти 20%, мюсюлмани 4% (почти изцяло казаци и уйгури), християни 0,03%. Мисионери в Монголия 89 (1 на 33 700 население).

Молитвени нужди:

1. Демократичните и религиозните свободи са нови неща за монголците. Молете се те да се запазят и правителството да продължава да ги поддържа.

2. Младата Монголска църква за първи път е реалност в новата история на Монголия. Вярващите стремително евангелизират и печелят нови обръщенци всяка седмица. Молете се за:
* Опазване пред лицето на опозицията.
* Растеж в благодатта и зрелостта.
* Единство и искрена любов между християните.
* Избягване на грешки. Секти и нови религии са навлезли между християните и носят объркване.
* Издигане на мъдри и смирени християни за политически лидери.

3. Ламаистичният Будизъм търпи съживление. Манастирите са се намножили от един до над 100. По-възрастните хора са се върнали към вярванията на предците си. Освобождението от едни окови може да се замени с други. Младите монголци се втурват след материалното богатство и това навярно е най-голямото предизвикателство за Евангелието. Молете се монголците да намерят пълна духовна свобода в Исус.

4. Отчайващото икономическо ограбване на нацията е довело до страдания, експлоатация и социални трусове. Престъпленията в столицата са станали бич, а алкохолизма - нещо обикновено. Молете се правителството мъдро да се справи с тази ситуация. Молете се също християнските помощни програми да бъдат внимателно осъществени с максимална социална и духовна полза. Повечето агенции са въвлечени във здравни образователни и литературни програми.

5. Отварянето на Монголия за християнските служения е отговор на молитви. Молете се то да продължава. Християнските работници бързо се увеличават количествено. Молете се за тяхното адаптиране към културата и трудните условия на живот. Нека те да бъдат духовно ефективни. Духовното единство и ефективното разпределение на отговорностите между служенията са две главни нужди. Молете се за надарени, квалифицирани, азиатски и западни мисионери да използват тази отворена врата.

6. Недостигнатите:
* Много от провинциите все още нямат местно християнско присъствие, въпреки че чуждестранни християни се насочват към много от тях.
* Младежите и децата търсят отговори на сърдечните си нужди и не ги намират в Ламаизма. Преподаването на английски и други езици от чужденците дава възможност за свидетелстване.
* Казаците са мюсюлмани само на име и десетилетия не са потърсили религиозните си права. Мюсюлмански мисионери търсят начини да затвърдят отново исляма. През 1992 г. немски екип от мисионери е видял значителен брой между казаците да отговарят на Евангелието, но сред тях няма мисионери с дългосрочна дейност.
* Етническите малцинства като урианкаи, китайци и руснаци, може да се нуждаят от специфично християнско служение.

7. Специфични християнски помощни служения:
* Превода на Библията. Монголското Библейско дружество наскоро е превело Новият Завет на монголски, което се отчита като голям успех. В момента се превежда Старият Завет.
* Християнската литература. Няколко агенции работят за снабдяване с добри християнски книги.
* Филмът Исус се използва широко. Молете се тай да бъде средство за събуждане на много монголци за Исус.
* Християнското радио. В Монголия няма ефективни християнски радиопрограми. Молете се да се създадат такива.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.