Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 11 част

Провинциите на Китай

Шинджианг Уйгурски автономен район. Територия: 1 646 900 км2 – заграден с планини, пустиня Такламахан в северозападната му част. Столица: Урумчи. Население: 17 582 000. Религия: мюсюлмани 65,1%, ламаистични будисти 1,5%, християни 2,2%.

1. Богатите природни ресурси на Шджиянг и стратегическото му разположение го правят важен за бъдещето на Китай. Уйгурският сепаратизъм подклаждан от ислямистка подкрепа от Средния изток и Централна Азия се е увеличил през 90-те. Този сепаратизъм е бил жестоко подтиснат. Молете се за мирно разрешаване на проблема и от двете страни. Това напрежение спъва всякаква религиозна активност.

2. Почти всички местни народи са мюсюлмани и са недостигнати. Има малко изолирани вярващи сред уйгурите и казахите, но те са под непрекъснат натиск да се върнат към Исляма. През 30-те години на 20-ти век е имало повече вярващи и църкви сред уйгурите. Молете се за завършването превода на Новия Завет и за неговото разпространение.

Провинция Юлин. Територия: 187 000 км2 . Столица: Чангчун. Население: 27 153 000. Религия: много корейци, живеещи тук практикуват смесица от будизъм и шаманизъм, мюсюлмани 0,5%, християни 5,7%.

1. Църквата е относително здрава с много регистрирани и нерегистрирани събрания, почти 1/3 от корейците в тази провинция (2,1 милиона) са християни. Слава на Бога за това. Тази църква има да изиграе необикновена роля за Северна Корея.

2. Столицата Чангчун има много по-малко християни. Молете се църквите да се намножат там.

Провинция Юнан. Територия: 436 200 км2 – в китайския планински югозапад. Кунминг: Тайюан. Население: 42 030 000. Религия: будисти, аномисти, политеисти и древни вярвания, мюсюлмани 1,5%, християни 5,3%.

1. Юнан е етнически най-пъстра провинция в Китай. Божият Дух е имал изключителна жътва сред някои от тези народи, общо наброяващи над 1 милион души християни. Те искат да занесат Евангелието и на другите, но планинския релеф, огромното културно разнообразие и езици и враждебност от дълго време спъват разпространението на Евангелието. Молете се много повече области да изпитат демонстрацията на Божията благодат и сила.

2. Местните народи в Юнан наброяват 16 милиона в 208 етно-езикови групи. Те са огромно предизвикателство за църквата в Китай и по света.

* 205 народа без никакво свидетелство на християни и още 47 имащи по-малко от 1% християни, много са политеисти или будисти.

* Само 23 народа са отговорили по изключителен начин на Благата вест. Молете се за местните вярващи – да достигнат близките им все още недостигнати етноси. Бедността на тези християни и трудностите по пътуване намаляват скоростта на опитите.

Провинция Жежианг. Територия: 101 800 км2 – просперираща крайбрежна провинция на юг от Шанхай. Столица: Хангжу. Население: 45 152 000. Религия: секуларизъм и традиционни китайски ралигии, мюсюлмани 0,3%, християни 11,2%.

1. В Уенжу понякога наричан "Китайския Ерусалим" над 30% от населението са християни.Има 2400 регистрирани църкви, както и хиляди други нерегистрирани. Много от църковните постройки са били разрушени през 2000 г.

2. Домашните църкви в Жежианг са направили много за евангелизирането на другите части на Китай. Те са щедри в подкрепата на тези мисионерски опити. Молете се това видение да продължава да расте.

3. От 1997 г. натискът върху домашните църкви се е увеличил. Молете се покушенията на тези, които се противят на Евангелието да пропаднат и виновниците за това да бъдат обърнати към Исус.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.

горе