Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 2 част

Църквата в Китай

Площ 9 573 000 км2 - третата по територия страна в света. Население: 1 293 145 300 - най-многолюдната страна в света, представляваща 21,3% от населението на земята. Повечето от него живее в добре напояваните, централни и източни крайбрежни провинции. Столица: Пекин, с население 11 520 000. Официален език: мандарин. Общ брой езици: 142. Грамотност: 73%. Народностни групи: 160 А - 134 Б - 21 В - 5. (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: атеисти (комунисти) 59%, китайски религии 27%, християни 8,45%. Мисионери в Китай - няма данни.

Молитвени нужди:

1. Една от главните деноминации е била узаконена от правителството след 13 години на забрава. Причината за това узаконяване е била да се озапти инициативата на църковните домашни събирания и така правителството да спечели контрол върху Църквата. Политическата намеса на правителството варира много от окръг до окръг. Била е използвана всяка форма на вмешателство за да се установи контрол над домашните църкви, включително насилие, военно подтисничество, заплахи и обещания, но всичко това е било с ограничени резултати. Молете се за:
* Водачите, които правят компромиси и са по-загрижени за това да удовлетворят правителствената политика отколкото да се покорят на Господ Исус Христос.
* Многото богобоязливи лидери и посветени християни да останат верни на Истината и да се боят от Бог повече отколкото от човек.
* Тринадесетте официално одобрени семинарии. Много от нещата, които се преподават там са марксистко ориентирани и либерални в теологията. Има 700 студента, които се подготвят за служение, но не всички от тях имат призив от Господ.Между тях има висок процент на отказване и много от тях се занимават с административна работа вместо с пастирски служения. Молете се истинските вярващи между тях да не загубяг вярата си, но да бъдат привлечени по-близо до Исус въпреки негативните аспекти на тяхното обучение.

2. Домашното църковно движение е сърцето на истинската Църква на Китай. Неговата голяма сила е в слабостта. Молете се за:
* Неговото посвещение да проповядва Исус и то разпнат, каквато и да е цената и без компромиси. Липсата на Библии и поучаване в дълбочина, могат да попречат на това.
* Неговата евангелизаторска насоченост. Свидетелствуващи християни и пътуващи проповедници са пръснали Евангелието на длъж и шир, но много провинции, окръзи и градове са все още недостигнати. Въпреки това именно против този евангелизаторски дух са насочени властите. Молете се християните да бъдат смели за Исус и да осъществят на дело мисионерската си стратегия.
* Неговите водачи. Някои от тях са стари ветерани, чието служение е започнало преди комунизма да дойде. Молете се те да могат да полагат теологическите основи за идващото поколение на млади лидери. Повечето от младите водачи са на възраст 20-30 години и наскоро повярвали. Молете се за правилният баланс между строгостта и свободата в лидерството.
* Обучаването на лидерите. Знае се, че има няколко семинари, които се провеждат сред полето или в планината, където тайно се събират водачите за период от три месеца за общение, обучение и подготовка за служение.
* Групите за изучавене на Библия в университетските селища, които се умножават от 1989 г с участници: студенти, завършили и професори. Нови групи са били установени в над 12 градове през 1991 г. Това има огромно значение за бъдещето, като нова трета вълна на растежа на Църквата в Китай. Молете се за здравината и растежа на тези групи.

3. Съживление и реакции. Големи обръщания към Господа през последните 15 години дълбоко засегнаха няколко провинции: Фуджиан, Джейянг, Ануй, Хенан и някои от етническите малцинства в Юнан. Молете се другите провинции да бъдат докоснати по същия начин. Врагът не е стоял без работа. Атаките са дошли чрез:
* Фалшиви учения. Много нови необучени обръщенци лесно са паднали в доктринални крайности, извращения и грешки. Възникнали са най-различни екзотични култове и секти като: Ясния глас, Царицата на юга, Спасение чрез Знание и др. Молете се вярващите да бъдат проницателни и лидерите с мъдрост да корегират тези, които са се заблудили.
* Гонения. Те идват на периоди и са били много жестоки по време на Културната революция. Повечето Библии са били изгорени, домовете на вярващите плячкосани, а самите вярващи унижени и вкарани в затвори. Някои от тях са били убити. Молете се за закрила на тези християни, за техните семейства и техните нужди.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.