Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Албания

Площ 28 748 км2 Население: 3 200 000. Столица: Тирана с население 275 000. Официален език: Албански. Об брой езици 6. Грамотност: 92%. Народностни групи: 12 А - 5 Б - 5 В - 2 (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: християни: 41,48%, мюсюлмани 38,79%, атеисти 20%. Мисионери в Албания 460

Молитвени нужди:

1. Албанската опитност в комунизма е довела да икономическо, морално и духовно разрушение. Сметката от комунистическия режим е 700 000 убити или затворени за дълго време. Висок процент от населението е било въвлечено в следене на съседите си. Анархията, хаоса и корупцията през 90-те са последствия от миналото. Молете се за мира и развитието на Албания и за справедливо и честно правителство.

2. Религиозната свобода може да бъде премахната. След колапса на комунизма мюсюлманите, католиците (на север) и православните християни (на юг) се опитаха да спечелят пълно влияние и да ограничат всяка друга религиозна дейност. Молете се балканската етническа и религиозна омраза да не ерозират сегашната свобода.

3. Мюсюлманските страни наливат големи количества помощи и мисионери. Над 1 милион Корана са били раздадени. 900 джамии са построени между 1993-95 година и на хиляди са раздадени стипендии за да учат в ислямски университети в чужбина. За учудване на мнозина правителството тайно се е присъединило към Световната Мюсюлманска Лига и Организацията на Ислямската Конференция. Повечето джамии са слабо посещавани, а голяма част от тези, които изповядват Исляма не живеят според него. Молете се да се спестят мъки на Албания от ислямския екстремизъм и мюсюлманите да се обърнат от религията, която се приели насила през 14-ти век от отоманските турски завоеватели.

4. Обучаването на лидерите. След разрушенията на комунистите върху Църквата, сега помазаните лидери са от голяма нужда. Евангелските агенции трябва да ускорят лидерските програми за младите събрания, след като много мисионери бяха принудени да напуснат по времето на насилието и анархията през 1997 г.

5. Евангелските мисионерски агенции са се намножили от 1990 г. През 1995 г. Албания е била най-гъсто населената с мисионери страна в Европа – и християнски и мюсюлмански. Над 70 агенции имат дял в Албанския Проект за Окуражаване – проект за помощи, за доставяне на литература, евангелизиране и основаване на църкви. Молете се за:
* Единство, доверие, координация и близко общение, които ще поставят високи духовни стандарти.
* Дългосрочни видения и цели. Много от сегашната работа е краткосрочна, молете се за работници, които да научат езика и културата и след това да спомагат за зрелостта на църквите и обучението на лидерите.
* Мъдрост в преминаването от помощи към трайно развитие. Неправилното използване на помощите е довело до сериозни духовни проблеми.
* Такт и разпознаване, когато албанските лидери се появят.

6. Най-недостигнатите малцинства:
* 300 000-те Бекташи, които са суфиски дервиши, но не приемани от мюсюлманите сунити поради техните вярвания, до голяма степен повлияни от окулта. Някои от тях са станали Евангелски вярващи.
* Гараните и патарските македонци, които са мюсюлмани. Народностната група Чам, които са мюсюлмански албанци избягали от Гърция между 1920 и 1945г. Те са социално затворено общество.
* Ромите, които говорят цигански или албански, живеят в градските гета. Само малко цигани са станали Евангелски вярващи.

7. Християнски помощни служения:

* Разпространението на Библията е жизнено важно. Молете се за нейното духовно влияние. През 90-те в Албания са навлезли много християнски, мюсюлмански и окултни книги. Молете се албанците да четат правилната литература и да имат полза от нея.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.