Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 1 част

Площ 9 573 000 км2 - третата по територия страна в света. Население: 1 293 145 300 - най-многолюдната страна в света, представляваща 21,3% от населението на земята. Повечето от него живее в добре напояваните, централни и източни крайбрежни провинции. Столица: Пекин, с население 11 520 000. Официален език: мандарин. Общ брой езици: 142. Грамотност: 73%. Народностни групи: 160 А - 134 Б - 21 В - 5. (А са народи, евангелизирани под 50%, Б - народи, евангелизирани над 50% и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: атеисти (комунисти) 59%, китайски религии 27%, християни 8,45%. Мисионери в Китай - няма данни.

Молитвени нужди:

1. Растежа на Църквата в Китай от 1977 г. няма паралел в историята. Изследванията показват между 30 и 75 милиона християни през 1990 г. В данните си за 1992 г. Държавното статистическо бюро в Китай отчита 63 милиона протестанти и 12 милиона католици. Голяма част от този растеж се дължи на неофициалното домашно събиране и на работата на пътуващи проповедници и многобройни местни съживления. Слава на Бога за:
* 140 години на жертвоготовно сеене на семето на вярата от хилядите мисионери. Техният труд не е бил напразен.
* Милионите ходатаи, които с големи усилия в молитва са работили за дълго очакваният духовен пробив. Молитвата е променила Китай.
* Изявеният банкрут на комунизма. Колосалните промени в партийната политика през последните 35 години унищожиха илюзиите на хората. Падането на култа към лидерите и провала на обещанията за по-добро бъдеще създадоха вакуум, който само Евангелието може да запълни. Църквата на Господ Исус е по-голяма отколкото Комунистическата партия на Китай. Без да иска чрез фаворизацията, корупцията и партизанщината Мао Дзедунг стана най-големият помощник за разпространение на Евангелието.
* Християните, които стоят твърди в може би най-разпространеното и ужасно преследване, което Църквата е преминала. Преследванията изчистват и учат Църквата как да се противопостави на опитите да я ослабят и унищожат.
* Вълните на съживление, които следват всяко, предизвикано от хората или природата бедствие. Любовта и свидетелството на християните и силата на Святия Дух, изявяваща се в чудеса, изцерения, изгонване на демони играят своята роля в тези съживления.

2. Бариерите срещу Евангелието са били разрушени чрез страданията и стреса от войните и революциите през този век. Пресищането със старите религии, които са идолопоклонски - Таоизъм, Будизъм и философският Конфуцианизъм е преустановено и мнението, че християнството е религия с чужд произход - пресечено.

3. Контрола върху раждаемостта чрез драконовски закони и незачитането на човешките права, семейният живот и моралните абсолюти има трагични социални последствия с широко разпространение на разводи, насилствени аборти, предизвикано безплодие на жените, насилие и самоубийства. Молете се за християнските семейства да бъдат светлина и пример на тези около тях и особено за децата на вярващите да могат да следват стъпките на техните родители въпреки подигравките, дискриминацията и постоянният поток от атеистична пропаганда. Молете се за лидери, които ще управляват със справедливост.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.