Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Тунис

Площ 154 530 км2. Население: 9 919 000. Столица: Тунис с население 1 900 000. Официален език: арабски, френски е широко използван. Грамотност: 67%. Общ брой езици: 7. Народностни групи 23: А - 13 Б - 3 В - 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,66%, християни 0,22%. Мисионери в Тунис - няма данни.

Молитвени нужди:

1. В първите векове християнската Църква е била, широко разпространена, раждайки такива водачи като Тертулиян и Киприян. Разцеплението, ересите и провала да се пуснат дълбоки корени в местната култура, липсата на Библията, преведена на местни езици, чуждите нашествия и накрая Ислямът, доведоха Църквата до нейното изчезване. Днес има около 200 посветени тунизийски вярващи, но само половината от тях се срещат редовно за поклонение. Молете се жива, растяща църква да стане реалност в тази страна.

2. Тунизийското общество е едно от най-прогресивните и отворени в Арабския свят. Докато външната хватка на Исляма е очевидна, повечето хора са посветени на светски мечти за богатство. Молете се празнотата на Исляма, духовната апатия и материализма да бъдат изобличени и заместени с духовен глад за Исус.

3. Вековната работа на мисионерите е произвела малко плод, но се наблюдават известни промени. Молитвеното движение за Тунис през 1999 г. съвпадна със значителен (за такава малка църква) брой хора обръщащи се към Исус. Молете се вековните бариери срещу Евангелието да бъдат унищожени чрез продължително ходатайство и тези първи плодове да бъдат началото на голяма жътва.

4. Лидерството се развива прогресивно в тези няколко малки групи на местни вярващи. Молете се да бъдат издигнати помазани лидери и тяхното теологическо и духовно израстване да бъде явно. Молете се за единство и кооперация - исторически това е било проблем, но сега е напълно необходимо.

5. Християнското население е предимно номинално, преобладаващо католическо и чуждестранно. Молете се да има посветени чуждестранни християни, които да открият добри възможности за споделяне на тяхната вяра и да изграждат младите вярващи. Молете се също за чувствителност и дух на слугуване в ситуации, които изискват мъдрост и усет.

6. Специфични недостигнати територии и народи:
* Младите хора са разочаровани от съществуващата ситуация и са много негативно настроени към тяхната страна. Повечето са напълно апатични относно духовните ценности.
* Южната част на страната е духовна пустиня.
* Берберските общества в миналото са били християнски. Островът Джерба със своите 65 000 население, повечето бербери е специфично предизвикателство със своята уникална култура и с много малкото християни там. На този остров живеят и две еврейски общества.
* Град Кайроуан за някои е четвъртият най-важен град за Исляма - мнозина отиват там на поклонение за изцерение и помощ. Молете се в тяхното търсене да намерят Исус.

7. Достигането на тунизийците по други начини:
* Стотиците хиляди тунизийци в Европа, повечето от тях във Франция, но също в Германия и Белгия. Между тях работят няколко агенции, но може да се направи повече. Молете се за отвореност и духовна възприемчивост.
* Християнското радио има нарастващ ефект. TWR излъчват 18,5 часа седмично на арабски от Кипър и Монте Карло. Излъчванията на BCC предизвикват нарастващ интерес.
* Преводът на Писанията на тунизийски арабски е в прогрес - важна задача ако Евангелието трябва да бъде ясно чуто и разбрано.
* Някоя християнска литература свободно се продава, но не е широко разпространена. Молете се Библията и християнските книги да бъдат в книжарниците из цялата страна.
* Филмът "Исус" е на разположение на два езика - стандартен арабски и тунизийски арабски. Молете се за широко разпространение на този филм и за развитието на служението с християнски аудио и видео касети на тунизийски арабски.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.