Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Мианмар
(Бирма)

Една от най-бедните страни в света. Площ 667 000 км2. Население:

51 133 900. Столица: Янгон, с население 3 000 000. Официален език: бирмански. Общ брой езици в Мианмар: 90. Грамотност: 78%. Народностни групи: 130 А - 72 Б - 26 В - 32. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будисти 87,8%, мюсюлмани 3,8%, анимисти 1,1%, християни 8,16%. Мисионери в Мианмар 20 (1 на 2 557 000 население).

Молитвени нужди:

1. Трите десетилетия на военно управление доведоха страната до разруха. Молете се за справедливо и демократично правителство, което да спомогне за възобновяването на страната, като осигури демокрацията и религиозната свобода.

2. Изолацията на църквата в Мианмар е траяла 30 години. Всички протестантски и повечето католически мисии са били изгонени през 1966 г. Слава на Господа за основите на църквата, поставени от Адонирам Джадсън, известният американски баптистки мисионер и тези, които са го последвали, защото върху тези основи Църквата е продължила да расте и е станала силно мисионерски ориентирана, въпреки ограниченията и изолацията. Молете се за премахване на ограниченията за общуване с християни от други страни.

3. Предизвикателствата пред Църквата на Мианмар:
* Номинализмът сред трето и четвърто поколение християни, който е широко разпространен. Молете се за пълно посвещение на вярващите на Исус.
* Либералната теология в някои от по-големите семинарии е създала църковни лидери, които презират Евангелските истини и посланието за новорождение. Молете се Библията да заеме правилното място в сърцата на тези лидери и църковните членове.
* Повечето християни са от малцинствените народностни групи, които се включват във военни акции срещу централното правителство. Молете се това да не стане причина за огорчение, омраза към останалите народностни групи, компромис с тяхната християнска вяра или да притъпи мисионерското видение.
* Едиството сред вярващите, което да превъзмогне етническите различия и деноминационните стени.
* Икономическата обстановка е толкова трудна, че много християни в областта на Златния триъгълник са изкушавани да отглеждат мак, от който се произвежда опиум.

4. Духовната крепост на Будизма все още не е съборена. Молете се за сриването на интелектуалните, философски и демонични крепости, където все още проникването на Евангелието е било минимално. Съживяването на интереса към Будизма е направило ситуацията още по-трудна за християните.

5. Недостигнатите народностни групи:
* Народът Бама. Само около 40 000 протестанти има между тях. Не е лесно за християните от другите народностни групи да свидетелстват на този народ поради годините на недоверие и поради това, че политически доминиращите Бама не приемат Евангелието без предрасъдъци. Молете се за обръщенци сред тези верни на Будизма хора.
* Будистките малцинствени народностни групи - по-специално за интелигентните, но съпротивяващи се на Евангелието Шан, Палаунг, Мон, Таунджио, Могх и Интха.
* Анимистките народи - Мокен, Чин, Дай, Тиддим, Нага, Уа и много други.
* Индийската малцинствена народностна група Четияр. Сред тях има мюсюлмани и хиндуисти и много малък опит е бил направен за евангелизирането им.

6. Мисионерското видение на Църквата на Мианмар е било вдъхновяващо за много християни по целия свят. Мисионери от етническите малцинства са разпръснали Евангелието до много недостигнати народностни групи, разположени в планините на страната. Над 2000 мисионери са изпратени да евангелизират и основават църкви. Молете се това видение да бъде поддържано и разширявано, и то да води до жътва на души за Исус.

7. Християнски помощни служения: Молете се за достатъчно Библии и християнска литература; за превода на Библията. Нужда от превод има на 62 езика., а липсват преводачи, които да продължат започнатото. Молете се за успешната работа на християнското радио, което се излъчва на 16 езика.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.